Bez novih dokaza ništa od pozadine ubistva Đinđića

U nedostatku dokaza, tokom procesa, odustalo se od te prijave. Došlo je do promene vlasti i državno okruženje je uticalo da se istraga uspori. Pokojni advokat Srđa Popović je godinama istrajavao na istrazi, ali to više nema ko da radi - napominje Mile Novaković

  • 5

Bez novih dokaza neće se utvrditi pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića. Sem ako izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, ne dođe sa novim podacima. Ali sumnjam da ih Evropski parlament ima, kaže Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.

- Suđenje za ubistvo premijera trajalo pet godina. Da je EP hteo ili imao validne dokaze koji bi pomogli u istrazi pozadine atentata, oni bi nam ih odavno dostavili -  kaže za "Danas" Novaković, koji je neposredno učestvovao u rasvetljavanju ubistva premijera Zorana Đinđića i bio deo tima koji je pisao prvobitnu krivičnu prijavu protiv osumnjičenih za atentat.

U toj prijavi, koja je u međuvremenu odbačena zbog nedostatka dokaza, pominje se više imena koja se mogu dovesti u vezu sa pozadinom Đinđićevog ubistva.

- Vojislav Šešelj, Aco Tomić i Rade Bulatović su pojedinci koji su bili obuhvaćeni prvobitnom krivičnom prijavom MUP-a, a koji bi mogli da se podvedu pod termin ‘politička pozadina’. U nedostatku dokaza, tokom procesa, odustalo se od te prijave. Došlo je do promene vlasti i državno okruženje je uticalo da se istraga uspori. Pokojni advokat Srđa Popović je godinama istrajavao na istrazi, ali to više nema ko da radi -  napominje Novaković.

Sagovornik Danasa sumnja da u dokumentima koje je Jelko Kacin nedavno spomenuo mogu da se nađu novi dokazi koji bi razrešili pozadinu ubistva.

- Kacin je to samo rekao i nikom ništa. Ne znam ništa o novim dokazima. Možda nova saznanja potiču od stranih obaveštajnih službi koje su u to vreme bile kod nas ili prepiske ambasada, nekih njihovih komentara o tome šta bi moglo da bude u pozadini ubistva. Međutim, sumnjam da u njima ima nečeg konkretnog -  naglašava Novaković. On je skeptičan i po pitanju Komisije za pronalaženje naručioca i finansijera ubistva bivšeg premijera Srbije, koja treba da bude formirana u martu u Srbiji, na zahtev EU.

- Nova komisija neće ništa učiniti, samo će se vrteti u krug, kao što smo se i mi vrteli godinama. Mogu ponovo saslušati osumnjičene, ali oni će reći ono što su i tada govorili. Ponavljam, bez novih dokaza, slučaj neće biti rešen - ističe Novaković.

Podsetimo, Komisija će biti formirana u martu na inicijativu četiri poslanika glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu, među kojima je i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin. Višečlanu komisiju će, kako prenose mediji, činiti sudije, advokati, predstavnici Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila

    25. februar 2014 | 23:54

    Naravno da nece..mlate praznu slamu... Pitanje je da li je ljudima na vlasti, sadasnjoj i prosloj, u korist da se ozbiljno posvete ovom tematikom? Nek ti je laka zemlja Zorane.

  • stojke

    26. februar 2014 | 00:50

    Kako da ispituju visokog funkcionera u gradu i vodeceg coveka u FK i KKCZ...

  • Lamine

    25. februar 2014 | 23:17

    Ih... Jedan mirno ne spava! Ne boj se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA