Bošnjaci u Mostaru prete skidanjem hrvatskog krsta sa brda Hum!

 
  • 13

Noseći žute trake oko leve ruke, za koje navode kako imaju značenje "svi smo jednaki i svi smo isti", demonstranti ponavljaju zahteve, među kojima je na prvom mestu smena političara na svim nivoima vlasti, počevši od Predsedništva BiH

Građani Sarajeva, njih oko 300, blokiralo je ulicu kod zgrade Predsedništva BiH, nakon toga oni su se ubrzo uputili prema raskrsnici kod Alipašine džamije, sa ciljem da blokiraju saobraćaj iz svih smerova.

Noseći žute trake oko leve ruke, za koje navode kako imaju značenje "svi smo jednaki i svi smo isti", demonstranti ponavljaju zahteve, među kojima je na prvom mestu smena političara na svim nivoima vlasti, počevši od Predsedništva BiH, prenosi Al Džazira.

Najavljeno je i da će popodne plenum građana Kantona Sarajevo nastaviti rad. Cilj okupljanja nezadovoljnih građana u plenumu je da se formulišu zahtevi koji će biti postavljeni aktuelnoj vlasti, čije ostavke oni traže na svim nivoima.

Na Plenumu građana, održanom u petak, usvojena su četiri zahteva, među kojima su hitna uspostava vlade eksperata Kantona Sarajevo, bez političke pripadnosti i uz konsultacije sa Plenumom, zahtev za reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom.

Građani traže i reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo, kao i uspostavljanje nezavisne stručne komisije za popis i procenu štete od demonstracija 7. februara, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Sarajevski Dnevni avaz objavio je na svom portalu da se broj nezadovoljnih stalno povećava.

NEZADOVOLJNI GRAĐANI PRETE DA ĆE SRUŠITI KRST U MOSTARU

Atmosfera u Mostaru je napeta ne zbog protesta koji su prerasli u mirne demonstracije već zbog "pravog rata" koji se vodi na društvenim mrežama, a u kojima se preti rušenjem krsta na brdu Hum, iznad Mostara.

Redakcija zagrebačkog Večernjeg lista dobila je nekoliko imejlova sa pretnjama na društvenim mrežama.

Građanin koji se predstavio punim imenom i prezimenom napisao je da je krst iznad Mostara ruglo i da predstavlja "politički krst" koji nema ni najmanju vezu sa nekom duhovnošću.

- Ovo bi trebalo razmotriti i oterati na otpad i to će biti učinjeno pre nego što to mislite - napisao je građanin.

List piše da u Policijskoj upravi Mostara znaju za ove pretnje da će veliki krst na Humu biti srušen ili miniran.

S druge strane, brojna mostarska udruženja pozivaju građane na smirivanje napetosti i na rešavanje problema na miran i dostjanstven način u tom, inače, podeljenom gradu na hrvatski i muslimanski.

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba; aljazeera.net)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    15. februar 2014 | 18:11

    Ako muslimani sruse krst,pitanje ce biti hoce li njih biti vise u istocnom Mostaru.....

  • Brojac

    15. februar 2014 | 23:11

    Od Sarajeva do Doboja 160 kilometara voznjom autom prebrojano 90 Dzamija , pa to nema ni u Saudiskoj Arabi..

  • Englez

    15. februar 2014 | 17:25

    Od Topole pa do ravne gore .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA