Niste bili na saboru Gačana? Evo šta ste propustili! (VIDEO)

 
  • 6

U organizaciji Kluba Gačana u Beogradu, pred 500 zvanica, održano tradicionalno okupljanje. Ovo udruženje bezmalo tri decenije radi na očuvanju korena i jačanju veza Srbije i Hercegovine. Pogledajte kako se pevalo na ovom spektaklu

Tradicionalno saborovanje Gačana, kome je, prema slobodnoj proceni, prisustvovalo gotovo 500 zvanica, održano je protekle subote u Sava Centru, u organizaciji Kluba Gačana u Beogradu, objavio je portal "Slobodna Hercegovina". Ako niste prisustvovali, a verujemo da niste, evo kako je izgledalo na ovom neobičnom spektaklu.

Druženje je počelo Šantićevim stihovima pesme “Moji očevi” koje je nadahnuto interpretirala gimnazijalka Helena Janjić iz Gacka.

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Gačana u Beogradu, Svetozar Crnogorac, koji je rekao da ovo udruženje bezmalo tri decenije radi na očuvanju korena i jačanju veza Srbije i Hercegovine. U svom obraćanju se osvrnuo na rad udruženja u prošloj godini, istakavši da su pomogli u organizaciji Ćorovićevih susreta čija je tema bio Sarajevski atentat, čime su prvi dali doprinos sagledavanju događaja koji i posle jednog veka različito tumače, ne samo političari i javnost, nego i istorijska nauka, u zavisnosti od toga iz kojih zemalja dolaze i koje interese protežiraj.

Zamenik načelnika, Radoica Antunović, predvodio je delegaciju iz Gacka koja je prisustvovala ovom događaju, istakavši da je Gacko grad uspešne privrede, poljoprivrednika, kulturnih i sportskih kolektiva, ali i grad zdrave, lepe i pametne omladine, što ih čini ponosnim. Sa druge strane, popis je pokazao da danas u ovom hercegovačkom gradiću živi manje od 10.000 ljudi, pa je Antunović pozvao uspešne privrednike koji potiču iz Gacka da ulažu u svoj rodni kraj, da otvaraju pogone i time stvore dobru klimu za ostanak mladih.

U revijalnom delu programa učestvovali su KUD Sava Vladislavić i Muška pevačka grupa Tešan Podrugović iz Gacka, Rajko Petrov Nogo, aforističar Ranko Guzina, guslari Marko Crnogorac i Aleksandar Taušan, pesnici Božidar Glogovac i Milan Bjelogrlić Beli.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vf

    14. februar 2014 | 18:18

    Ja licno zivim u Gacku i mogu reci da se zivi veoma dobro(ako si zaposlen na termoelektrani),a oni koji nisu zaposleni na drzavnoj Te zive kao ostali prosjecni ljudi u Rs. U 10 mjesecu trebamo ici na ekskurziju,a u placanju troskova osim nas ucestvuje i termoelektrana i opstina,pri cemu se smanji cijena za 30%....mislim da ostali srednjoskolci nemaju toliko ponoci od opstine....plus imam stipendiju Zakljucak: iako je zabit,zivi se zivotom dostojnim covjeka

  • Željko

    14. februar 2014 | 12:56

    Ništa niste propustili. Svi su oni otišli iz Gacka pre 30 godina i više, a ništa ne ulažu u njega ostalu su im njihovi stari. I ova omladina koja je još dole gleda da pobegne odozdo. Ni termoelektrana ne zarađuje više tako dobro ko nekad. Nemaju više ni trotan sira iz mešine koji je bio najbolji, onako tvrd uz dobru rakiju i pršutu.

  • Student

    14. februar 2014 | 13:14

    Gacko polje traktor ore,a Gacanke ko god more!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA