Sastale se Južna i Severna Koreja posle 7 godina

Današnji susret je u tajnosti pripreman i neočekivano brzo organizovan na predlog Pjongajanga prošle sedmice. Očekuje se da će biti razgovora o velikim pitanjima, poput planiranog susreta porodica od 20. do 25. februara, čije članove je Korejski rat rastavio

  • 0

Zvaničnici Južne i Severne Koreje sastali su se danas na najvišem nivou od 2007. godine u pokušaju da unaprede odnose, u momentu dok se Seul i Vašington pripremaju da izvedu opsežne vojne manevre koje su razbesnele vlasti u Pjongjangu.

Sastanak se odvija u pograničnom selu Pamundžonu, gde je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950-53). Nije određena striktna agenda ovog sastanka, ali se očekuje da će biti razgovora o velikim pitanjima, poput planiranog susreta porodica od 20. do 25. februara, čije članove je taj rat rastavio.

Delegaciju Seula predvodi visoki zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Kim Kju-Hjun, koji je rekao da su vlasti njegove zemlje fokusirane na to da dođe do susreta.

Kim je uoči početka sastanka rekao da "ulazi u razgovore otvorenog uma, kako bi se ispitale mogućnosti da se otvori novo poglavlje na Korejskom poluostrvu", preneo je AFP.

On nije naveo da li će na sastanku biti reči o spornom nuklearnom programu Pjongjanga. Severna Koreja će, kako se očekuje, ponoviti svoj zahtev Seulu da otkaže vojne vežbe sa SAD, koje bi trebalo da se održe 24. februara.

Južna Koreja i SAD su više puta ponovili da "nema govora" o tome da zajednički manevri budu otkazani, ali su neimenovani američki zvaničnici nagovestili da bi njihov opseg mogao da bude mnogo manji, a to znači bez nosača aviona i bombardera.

Današnji susret je u tajnosti pripreman i neočekivano brzo organizovan na predlog Pjongajanga prošle sedmice. Ovo je prvi sastanak na visokom nivou od 2007, a usledio je dan posle kratke posete američkog državnog sekretara Džima Kerija Seulu.

Pjongjang želi da obnovi pregovore sa Seulom i Vašingtonom u vezi nuklearnog programa, ali druge dve strane insistiraju na tome da Severna Koreja prvo mora da pokaže opipljivu posvećenost da odustaje od nuklearnog naoružanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA