HRVATSKA POD VODOM: Stanovnici očajni zbog nezapamćenih poplava

 
  • 0

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mere odbrane od poplave, a jutros posle 5 sati proglašeno je vanredno stanje zbog vodostaja koji je dostigao 622 centimetra

U velikom delu Hrvatske šire se nezapamćene poplave kao posledica velikih padavina, rasta podzemnih voda, topljenja snega i zapušenih kanala.

Najveću štetu osetili su na području Vrbovca, u naselju Brčevec, gde je ugroženo oko 500 objekata, a najavljeno je da će vrhunac vodenog talasa biti oko podneva.

Na terenu je celu noć intervenisalo 65 vatrogasnih ekipa koje su iz podruma i prizemlja privatnih kuća ispumpavale vodu na celom zagrebačkom području, kako navodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mere odbrane od poplave, a jutros posle 5 sati proglašeno je vanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu, gde je izmeren najveći vodostaj ikada, od 622 centimetra.

Velikih problema ima i na lokalnim vodama u naselju Petrovina, na području Velike Gorice, gde poplava preti da ugrozi naselje, pa vatrogasci grade nasipe. Domaćinstva po selima širom zemlje su pretrpela najveće štete.

- Životinje su jednostavno potopljene. Imao sam prasicu i 13 prasića, a samo tri su ostala živa. Kokoške su sve uginule. Ne znam šta ću sad, šteta je velika. Mislim da bi Hrvatske vode trebalo da očiste kanale. Ovde hitno treba da dođu stručnjaci - izjavio je meštanin Mraclina.

Zbog vanrednog stanja zatvorene su pojedine državne, lokalne i županijske ulice, a u većem delu zemlje su putevi uglavnom mokri i klizavi.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr / Foto - ilustracija)

Video: Predavanje vidovdanke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA