Evo kako su nestali snimci parodije spašavanja kod Feketića!

* Telegraf je došao do ekskluzivnih saznanja kako su uklanjani video snimci parodije spašavanja zavejanih putnika kod Feketića * Da li su društvene mreže opravdano brujale o cenzuri ili je ipak nešto drugo u pitanju * Izjave odgovornih za skidanje snimaka

  • 15

Jučerašnja opšta hajka na društvenim mrežama kako se video snimci cenzurišu, poput snimka parodije kako prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pomaže zavejanim putnicima, dobila je epilog.

Kako ekskluzivno Telegraf.rs saznaje do masovnog povlačenja video klipova došlo je zbog povrede autorskih prava. S obzirom da je na blokiranim video zapisima naglašeno da je došlo do povrede autorskih prava koje administrira firma "KVZ Digital" kontaktirali smo direktno predstavnika ove firme.

Petar Boračev, predstavnik" KVZ Music-a" za Balkanski region navodi za Telegraf.rs da se ova kompanija bavi legalnom digitalnom distribucijom audio-vizuelnih snimaka i da je direktan partner sa preko 130 onlajn platformi, između kojih je i YouTube.

- Klijenti "KVZ Music" u Srbiji su sve diskografske kuće, većina vodećih televizijskih stanica i filmskih produkcija. U sklopu ugovora koji naši klijenti i "KVZ Music" kao deo "Merlin KVZ Digital Network" imaju sa YouTube-om i u svrhu zaštite prava vlasnika snimaka, sam vlasnik snimka određuje kako će se YouTube odnositi prema duplikatima - kaže Boračev.

Kako Boračev objašnjava, vlasnik sadržaja upravlja svojim snimcima na YouTube-u, a sistem prepoznavanja duplikata videa i uklanjanja istih na YouTube platformi radi automatski.

- Na taj način je do sada u svrhu zastite prava naših klijenata uklonjeno preko 500.000 neovlašćenih snimaka sa YouTube-a u prethodnih godinu dana. Prava vlasnika sadržaja se odnose kako na snimke sa slikama, tako i na snimke iz TV emisija, video spotove i neovlasćena kopiranja i obrade originalnih snimaka - ističe Boračev.

YouTube video o autorskim pravima sa titlovima na srpskom mozete pogledati ovde:

Urednik RTS veb sajta Ljubiša Obradović kaže za Telegraf.rs da je RTS zaštitio svoja autorska prava na YouTube-u.

- Svi koji su embedovali video sa našeg kanala i dalje ga imaju na svojim stranama. Na sajtovima koji su koristili nelegalne izvore sa Youtube-a, snimak je automatski blokiran - kaže Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA