PUTINOVA ČISTKA PRED SOČI: Kremlj zatvorio jedinu nezavisnu televiziju

 
  • 4

Nekoliko kablovskih operatera je skinulo "Dožd" televiziju sa svojih ponuda nakon što su proteklih dana organizovali anketu koju su vlasti okarakterisale kao nepatriotsku

Jedini ruski nezavisni televizijski kanal "Dožd" suočio se sa gašenjem u sredu, kada su kablovski operateri prestali sa emitovanjem njihovog programa pod pristiskom Kremlja.

- Sve kablovske kompanije su rekle kanalu da su dobili naređenja od moćnih figura, koje su odbili da imenuju - rekao je Aleksandar Vinokurov, vlasnik TV kanala.

"Dožd" kanal, koji se emituje na internetu, kablovskim i satelitskim programima, sada se suočava sa zatvaranjem na dva meseca nakon što su izgubili svoje glavne izvore prihoda. Naime, rusko tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom ankete o Drugom svetskom ratu koju je sprovela nezavisna TV stanica, a koju su neki okarakterisali kao "svetogrđe".

TV stanica "Dožd" postavila je pitanje da li je Sovjetski Savez trebalo da preda Lenjingrad nacistima i tako izbegne pogibiju više od milion ljudi koji su umrli uglavnom od izgladnjivanja, tokom nacističke blokade. Mnogi su anketu okaraktersili kao kontraverznu.

Vlasnik kanala Vinokurov je rekao da misli da je poziv došao direktno iz administracije predsednika Vladimira Putina kao kazna za reportažu o luksuznim nekretninama zvaničnika, koje su vrednije nego što su prijavljenje.

- Postoji samo jedan način da se stvari dešavaju brzo u ovoj zemlji - dodao je Vinokurov, aludirajući na ruskog predsednika.

Kablovski operateri i zvaničnici javno pozivaju na akciju protiv kanala "Dožd" koji tvrde da je anketa nepatriotska.

Javni napad dolazi iz Kremlja, koji je oprezan zbog kontraverznog imidža koji preti da zaseni Zimske Olimpijske igre u Sočiju i terororističkih napada u Volgogradu pred kraj prošle godine.

Kremlj je uplašen zbog protesta u Ukrajini i pooštrava prostor za nezavisne medije. Putin je naglo "likvidirao" i rusku državnu agenciju RIA Novosti, pre mesec dana, da bi je zamenio sa propagandnim kanalom "Rusija danas".

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da se anketom "Dožd" kanala prelazi "crvena linija morala", ali da ne znači da je nelegalna. Ipak, tužilaštvo je pokrenulo istragu koja bi trebalo da utvrdi da li je stanica prekršila zakon, prenela je agencija AP.

Iako je "Dožd" brzo povukao glasanje i izvinio se usred oluje rodoljubivog besa, kampanja protiv kanala se i dalje nastavlja. Članovi parlamenta optužili su TV stanicu da pokušava da "rehabilituje nacizam" i da promoviše nemire u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug / buzzfeed.com)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko tlgrf

    31. januar 2014 | 16:28

    To samo kod nas funkcionisu televizije sa izdajnickom retorikom.

  • sta si ti zapravo hteo

    31. januar 2014 | 16:09

    Da postignes sa tim svojim anketama?! Zar si mislio da je Rusija recimo Ukrajna, ili Srbija i da svaki kreten i kriminalac sa parama moze da radi sta hoce! Zar ti nije jasno kako se stvari rade i desavaju u tvom dvoristu?!

  • makarije

    31. januar 2014 | 19:36

    Marko sto nerece da si mislio na B

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA