EVO KAKO PREŽIVETI KOŠAVU: Najvažniji saveti za borbu protiv jakog vetra!

 
  • 8

"Ušuškajte" prozore i vrata ukoliko ne dihtuju dobro, slojevito se obucite i ne idite nigde bez kape i šala. Ukoliko autom ostanete zarobljeni u smetu, ne napuštajte ga jer je uvek lakše pronaći zavejano vozilo nego čoveka zarobljenog u snegu

Košava koja duva u severnom delu Srbije potrajaće do srede. Udari vetra u južnom banatu dostići će čak 35 metara u sekundi, a mi smo vam spremili nekoliko saveta kako biste što bezbolnije dočekali početak sledeće nedelje.

Portparolka beogradske Hitne pomoći, dr Nada Macura, istakla je da je najbolje ostati kod kuće kada su ovakve vremenske prilike, a to svakako važi za starije osobe, hronične bolesnike, osobe sa invaliditetom i one koji slabije vide.

- Svakako, oni koji su baš morali da izađu, da odu na posao, moraju i da se vrate kući. Obavezne su kape, šubare, kapuljače i sve što imate, što bi moglo da zaštiti glavu. Stavite šal preko nosa i usta i zaštitite uši, što naročito važi za decu. Bitno je i slojevito oblačenje, a na taj način se čuva koža, jer je osećaj hladnoće znatno veći zbog vetra. Topli napici i vitamini svakako mogu da pomognu, ali i odmor, a srećom, očekuje nas vikend - kaže Macura.

Ona je upozorila da košava može izazvati nervozu, iritaciju kože, glavobolju, ali i upalu uha i sinusa.

Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na trotoare, jer i dalje, ponegde, ima leda. Jaka košava će stvarati problem naročito pešacima jer će im usporavati kretanje, pogotovo na vetrometini. Morate da obratite pažnju i pri prolasku pored zgrada jer je moguće da se, zbog vetra, poruši neki nepričvršćeni deo krova, ili vodovi žica.

- Do nedelje neće biti značajnijih promena, duvaće vetar sa ovim karakteristikama i u toku vikenda. Kad je Beograd u pitanju, očekuju se udari vetra od 20 do 25 metara u sekundi, a u južnom Banatu će udari košave biti jači, od 30 do 35 metara u sekundi. U pitanju je vetar olujne jačine vetra koji može da izazove oštećenje krovova, napravi lakša oštećenja na zgradama, pomera lakše predmete i slomi čak i deblje i jače grane. Košava će osetnije oslabiti tek od ponedeljka - kaže dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dragan Đurić.

Oni čiji prozori gledaju na istočnu stranu, trebalo bi da obrate pažnju da oni budu zatvoreni i da dobro dihtuju, kako im se ne bi hladio stan.

- Ukoliko nekome prozori ili vrata ne dihtuju, trebalo bi da ih dobro ušuškaju tako što će koristeći ćebad, peškire ili novine popuniti mesta na kojima osećaju da duva promaja. Druga opcija je da postave sunđeraste ili gumene trake za dihtovanje vrata i prozora. U suprotnom će im u stanu biti znatno hladnije - kaže majstor Petar Dimitrijević, iz Udruženja majstora Beograd i dodaje da nikako ne ostavljate otvorene prozore bez nadzora.

Gorska služba spasavanja upozorila je građane ne bi trebalo da stoje na vetru, već da pronađu zavetrinu. Ukoliko to ne možete da izbegnete, okrenite leđa vetru, a ne grudi i lice, navucite kapuljaču i stavite ruke u džepove. Ako svojim automobilom ostanete zavejani na putu, ne treba da ga napuštate jer ste unutra zaštićeni, a i uvek je lakše pronaći vozilo nego zavejanog čoveka.

Nadležne institucije upozorile su građane Srbije da ne kreću na put bez preke potrebe. Snežni nanosi na kolovozima širom severnog dela zemlje napravili su haos u saobraćaju. Mnogi auto-putevi su skoro neprohodni, a pojedini putni pravci zatvoreni su za teretna vozila. Ovde možete pogledati fotografije zavejanih puteva u Srbiji.

Kako ste vi preživeli dan? Da li je i vas namučila košava i kako je podnosite? Da li vam je oduvala nešto sa terase ili ste imali utisak da će vas odneti dok ste išli u nabavku? Ostavite nam u komentarima vaša interesantna iskustva.

(Marija Stojanović)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nezadovoljština

    2. februar 2014 | 12:10

    Marko, je l' je trebalo da Telegraf svima napravi kuće pre nego što objavi neki savet. Dušebrižnički komentari su najčešći od osoba kojima je teorija jedini dodir sa pomoći, a praksu neka primenjuje neko drugi.

  • Marko

    2. februar 2014 | 11:26

    Lako je davati savete putem interneta,šta mislite kako je onima koji nemaju da zatvore prozor,i koji nemaju adekvatnu zimsku odeću i onima koji nemaju ni kuću. Pitate li se ikad kako ti jadni ljudi provode ove teške dane????

  • maka

    2. februar 2014 | 12:23

    A da malo i ovi pocnu normalno da greju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA