KAO MLADIĆ: Fidel Kastro (87) ugostio svetske lidere (FOTO)

 
  • 8

Fidel Kastro bio je domaćin regionalnog samita, koji je osnovao preminuli predsednik Venecuele Čavez s ciljem da se suprotstavi uticaju SAD. Kuba je ugostila predsednika Bolivije, Urugvaja, Nikaragve, Argentine i ostalih latinoameričkih zemalja

Bivši kubanski lider Fidel Kastro (87) retko se pojavljivao u javnosti od 2006. kada je zbog bolesti vlast predao mlađem bratu Raulu, ali ove nedelje se sastao sa više svetskih lidera koji su u Havanu doputovali povodom regionalnog samita CELAC, čime je dokazao da je još uvek u dobroj formi.

Kastro je razgovarao sa desetak lidera, među kojima generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i predsednikom Meksika Enrikeom Penjom Njetom. Susrete je fotoaparatom zabeležio sin Fidela Kastra, Aleks Kastro.

Sa gostima je razgovarao o različitim temama - istoriji, aktuelnim događajima u svetu, a prisetili su se i Kastrovog pokojnog prijatelja Uga Čavesa, predsednika Venecuele koji je preminuo u martu prošle godine.

Seriju sastanaka otvorila je u nedelju argentinska predsednica Kristina Fernandes koja je sa Kastrom razgovarala u dnevnoj sobi kuće u kojoj živi sa dugogodišnjom saputnicom Dalijom Soto del Valje, prenela je agencija AP. Fernandes je tom prilikom zatražila od Kastra da se potpiše na nekoliko fotografija.

Sledećeg dana posetile su ga premijerka Jamajke Porša Simpson Miler i brazilska predsednica Dilma Rusef. Na fotografijama se vidi kako je Rusef držala pod ruku Kastra dok su se šetali - ona u narandžastom blejzeru, a on u crnoj trenerci sa prugama.

Potom je usledio premijer male karipske ostrvske države Sveta Lucija, Keni Entoni, i generalni sekretar UN, sa kojim je Kastro razgovarao 55 minuta.

Ban je rekao da je Kastro "živog duha", fizički jak, da mu je glas snažan i da ima jasne ideje. Tom prilikom su Ban i Kastro razgovarali o više tema, uključujući konflikte u Siriji, Centralnoafričkoj republici, Južnom Sudanu i Kongu, ali i o gladu u svetu, nuklearnom razoružavanju i Milenijumskim ciljevima razvoja.

To je bila prva Banova poseta Kubi, a on se sastao i sa aktuelnim predsednikom Raulom Kastrom sa kojim je razgovarao o američkim sankcijama i stanju ljudskih prava na Kubi.

Sa Kastrom su se sastali i predsednik Bolivije Evo Morales, Ekvadora Rafael Korea, Nikaragve Danijel Ortega, Urugvaja Hose Muhika koji je najskromniji predsednik na svetu.

- Voleli ga ili ne, on je velika ličnost latinoameričke istorije, i oni su ga iz tog razloga posetili - izjavio je analitičar Filip Piters, direktor Kubanskog istraživačkog centra u Virdžiniji.

Piters je naveo da niko od onih koji su se sastali sa Kastrom ne želi da usvoji njegovu ekonomsku politiku, ali da se "svi najverovatnije dive činjenici što se 50 godina suprotstavljao SAD". Poslednji put se Fidel Kastro u javnosti pojavio 8. januara, kada je prisustvovao otvaranju umetničkog studija i galerije u blizini njegovog doma.

Grupu CELAC osnovao je Čaves sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD. Samit grupe od 33 člana latinoameričkih država je i počeo minutom ćutanja u znak sećanja na Čavesa.

Lideri južnoameričkih i karipskih država potpisali su na samitu u Havani deklaraciju, kojom ovaj kontinent proglašavaju "zonom mira", zaričući se da će međusobne nesuglasice rešavati kao susedi koji se uzajamno uvažavaju, bez upotrebe oružja.

Deklaracija je potpisana poslednjeg dana samita nacija zapadne hemisfere (bez SAD i Kanade). Ove zemlje su 2011. oformile Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC), kako bi podstakle regionalnu integraciju bez uticaja Vašingtona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA