Aerodrom u Zagrebu hoće saradnju sa Air Serbia

 
  • 8

Hrvatski nacionalni avio-prevoznik je protekle godine na zagrebačkom aerodromu imao osam odsto manje putnika. Ukupni rezultat su poboljšale strane aviokompanije, koje su u Zagreb dovele 10 odsto više putnika

Nova uprava zagrebačkog aerodroma pregovara o saradnji sa "Air Serbia"  i "Etihadom", piše "Jutarnji list".

Aerodrom Zagreb završio je 2013. godinu sa 2,3 miliona putnika, što je 1,4 odsto manje nego godinu pre. Glavni krivac za to je "Kroacija erlajnz", koja je smanjila broj letova na pojedinim rutama, zbog čega je ukupni broj raspoloživih sedišta smanjen za 10 odsto, rekao je juče novinarima Gonzalv de Kordu, predsednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Hrvatski nacionalni avioprevoznik je protekle godine na zagrebačkom aerodromu imao osam odsto manje putnika. Ukupni rezultat su poboljšale strane aviokompanije, koje su u Zagreb dovele 10 odsto više putnika.

Kordu je napomenuo kako imaju razumevanja za proces restrukturiranja Kroacija erlajnza i traženje strateškog partnera, ali i da strpljenje ima granice.

Avioni "Kroacije erlajnz" trenutno obavljaju 60 odsto saobraćaja na aerodromu, a prema ugovoru s francuskim koncesionarom na aerodromu, Kroacija erlajnz ima povlašćen položaj za svoje avione na Plesu.

Ipak, ukoliko broj putnika Kroacija erlajnza bude i dalje opadao, uprava aerodroma počeće da dovodi velik broj niskotarifnih kompanija koje će direktno konkurirasati hrvatskom nacionalnom avioprevozniku na "njegovim" linijama.

Kordu tvrdi da pregovaraju i sa "Air Serbia" i "Etihadom", ali nije želeo da ulazi u detalje. "Etihad" je najavio da će od juna povezati Zagreb i Rim, što će biti udar na jednu od najisplativijih linija "Kroacija erlajnza".

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paparazo

    30. januar 2014 | 15:48

    Sa hrvatima ne suradjivati

  • samo pod uslovom

    30. januar 2014 | 15:41

    Da cirilica bude zastupljena na Zagrebackom aerodromu! Kada je biznis i para u pitanju da vidim da li ce Srpska kompanija insistirati na ovome; ili ce zbog moguce zarade prodati cast!

  • dragan

    30. januar 2014 | 16:31

    Da ala su oni pametni!!! Kad vide da je naša kompanija jednostavno bolja onda hoće saradnju. Biće im saradnja ako dozvole ćirilicu i kad prestane sramotno ponasanje u fudbalu kad se pusta naša himna.!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA