SRBIJA KONAČNO DOBIJA SERIJU O NEMANJIĆIMA: Gaga Nikolić kao Stefan Nemanja!

 
  • 50

Ono što je Telegraf predlagao, reditelj Dragan Bjelogrlić pretvoriće u stvarnost - napraviće srpsku "Igru prestola", pa je kao scenaristu izabrao jednog od najčitanijih srpskih pisaca Dejana Stojiljkovića, koji za naš portal priča o ovom projektu

Izgleda da se vreme konačne smene serija o turskim i britanskim osvajačima televizijskom sagom o Nemanjićima, dinastiji koja je iznedrila 11 vladara i najpoznatiju srpsku caricu, polako, ali sigurno bliži.

Nakon što je reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić prvi javno "digao dva prsta" stavljajući do znanja svima da je zainteresovan da pokrene s mrtve tačke ideju o ovom projektu počelo je naveliko da se spekuliše kad će početi snimanje, kome će biti poverene uloge, a kome pisanje zahtevnog scenarija.

Podsetimo, akciju o snimanju serije o Nemanjićima inicirao je pre godinu dana Telegraf, a podržali su nas između ostalog i reditelj Zdravko Šotra, dramski pisac Siniša Kovačević, tadašnji prvi čovek RTS-a Aleksandar Tijanić, filmski stvaralac Emir Kusturica, kritičar Dimitrije Vojnov, premijer Ivica Dačić, Ministarstvo kulture i informisanja, najugledniji srpski privrednici, ali i čak 90 odsto Srba, pokazali su rezultati naše tadašnje ankete.  

Jedan od najpopularnijih srpskih pisaca, Dejan Stojiljković, autor bestselera "Konstantinovo raskršće", potvrdio je za  Telegraf da je Bjelogrlić, nakon čitanja njegovog romana "Duge noći i crne zastave", odlučio da ulogu scenariste u budućem projektu dodeli njemu.

- U "Zastavama" se bavim periodom pred Kosovski boj. Bjeli se svideo način na koji sam dočarao atmosferu tog vremena u knjizi, te je rešio da me angažuje za projekat, koji je još uvek samo na nivou ideje - objašnjava za Telegraf Stojiljković, koji je već razgovarao s Bjeloglićem o snimanju serije o Nemanjićima.

- Velika privilegija i kompliment je raditi s Bjelom, kojeg definitivno smatram najboljim ovdašnjim film-mejkerom. Za sada smo pričali samo o tome da bi scenario trebalo da pišemo moj kolega Vladimir Kecmanović i ja. Pitanjima odakle krenuti - da li od Zavide (Nemanjinog oca), Stefana Nemanje ili nekog od njegovih potomaka - "razbijaćemo glavu" kad saznamo da li ćemo dobiti neophodna sredstva za ovaj zahtevan projekat - kaže Stojiljković, naglašavajući da je velika odgovornost prihvatiti se zadatka pripovedanja o vladaru koji je "od čobanskog napravio carski narod" i utemeljio srpsku državu.

Deo novca za snimanje serije trebalo bi da ponudi država, a u razmatranje je, saznajemo, uzeta i ideja da se snima koprodukcija.

- To je jedna od ideja, koja još uvek nije na papiru. Logično je da je uzeta u razmatranje, s obzirom na to da tematika kojom bi se bavili u seriji umnogome "kači" i istoriju Grka, Bugara, Mađara - napominje srpski pisac.

Srpska verzija "Igre prestola", kako je Bjelogrlić nazvao svoj budući projekat, u više navrata biće, prema Stojiljkovićevim rečima, pravo osveženje, s obzirom na to da se naša kinematografija u poslednje vreme svela na socijalnu i ratnu tematiku devedesetih. Jedina ostvarenja napravljena o zlatnom periodu srpske istorije su "Boj na Kosovu", "Dorotej" i "Banović Strahinja", nastala pre nekoliko decenija.

O tome kako je Srbima moglo da se desi da svih ovih godina ne snime seriju o Nemanjićima, dok su Hrvati svoje kraljeve odavno ovekovečili na malim ekranima, Bjelogrlić kaže:

- Neko me privatno pitao šta mislim o seriji “Hrvatski kraljevi”. Odgovorio sam da je to isto kao da me je pitao šta mislim o švedskom bureku ili turskoj pici. Hrvatska i kraljevi imaju veze isto koliko Švedska i burek. Ali eto, Hrvatska ima seriju o svojim kraljevima, a Srbija nema seriju o Nemanjićima. I izgleda da će Švedska pre napraviti burek nego Srbija tu seriju - kazao je Bjelogrlić za "Nedeljnik".

S tim se u potpunosti slaže i Stojiljković, objašnjavajući nam da je rezultat ovakve poražavajuće statistike to što "mali narodi" imaju stalnu potrebu da se dokazuju.

- Logično je što su Hrvati požurili ne samo da snime seriju o svojim kraljevima, već i da je prodaju "Historiju". Oni kao mali narod imaju stalnu potrebu da se dokazuju i da s vremena na vreme iživljavaju svoj nacionalizam. Baš kao što i Makedonci to rade stvaranjem fiktivnih istorijskih veza s Aleksandrom Makedonskim - kaže scenarista, dodajući koga bi voleo da vidi u seriji od glumaca.

- Da mene neko pita, ja bih ulogu mladog Stefana Nemanje dodelio nekoj od mladih glumačkih snaga iz "Montevidea", a u starijoj fazi odlično bi ga izneo Dragan Nikolić, Tanasije Uzunović ili Miodrag Krivokapić. Najsavršeniji despot Stefan Lazarević bi po fizičkom opisu bio Kris Hemsvort, ali svestan sam da njega nikada nećemo "dobiti" (smeh). Muziku bi po meni trebalo da potpiše Slobodan Trkulja. No, Bjela je šef parade, tako da to ostavljam njemu. Ono što ja mogu da kažem je da ću bez obzira na kritike koje ću svakako pretrpeti od nekih pripadnika crkve, Nemanjiće prikazati kao ljude od krvi i mesa, sa svim svojim patnjama, dilemama i greškama.

(Katarina Vuković)

Video: Promocija knjige "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    30. januar 2014 | 20:03

    Svaka cast, to bi bilo odlicno

  • Lik

    30. januar 2014 | 20:06

    Bjelo,car si...lepo si rekao o kockastima

  • Strahinja

    30. januar 2014 | 20:06

    Radujem se što vidim ozbiljne ljude na ovom projektu, pre svega mislim na jednog od mojih omiljenih pisaca, Dejana Sojiljkovića. Naravno tu su i ostali. Da su tako dali temu Ravne Gore njima, a ne Radošu Bajiću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA