Srbin i Amerikanac ljubavni par u gej-kaubojskoj operi (FOTO)

 
  • 12

Čarls Vuorinen, višestruko nagrađivani 75-godišnji kompozitor ne boji se da će svojom operom možda uvrediti tradicionalnu publiku i poriče da je kreirao operu o pravima homoseksualaca

U utorak, u teatru Real u Madridu, održaće se premijera operske adaptacije Oskarom nagrađenog filma "Planina Broukbek". Operska verzija tragične ljubavne priče dva kauboja, koje su u filmu iz 2005. igrali Džejk Džilenhal i Hit Ledžer, biće prikazana nakon produkcije još jedne, daleko poznatije ljubavne priče, "Tristan i Izolda" Riharda Vagnera.

Gej-kaubojska opera, u kojoj glavne uloge tumače kanadski bas-bariton Danijel Okulić kao neodlučni Enis i američki tenor Tom Rendl kao njegov odani ljubavnik Džejk, delo je američkog kompozitora Čarlsa Vuorinena, dok libreto potpisuje književnica Ani Pru, autorka originalne priče, objavljene 1997. u Njujorkeru, koju je tajvanski reditelj kasnije preneo na veliko platno.

Direktor madriskog teatra Belgijanac Žerar Mortije kaže da nije slučajno što je premijera "Planine Broukbek" zakazana odmah nakon izvođenja Vagnerovog remek-dela, objašnjavajući da postoje paralele između dvojice kaubojaca i mitskog viteza i princeze.

- Muzika, tekst, produkcija: sve to nije ni najmanje sentimentalno, već, naprotiv, dramatično, tragično. Nema mesta sentimentalnosti - kazao je višetruko nagrađivan 75-godišnji kompozitor.

Autor više od 260 orkestarskih, horskih, klavirskih i perkusionistickih kompozicija, kao i elektronske muzike i baleta, Vuorinen poriče da je kreirao operu o pravima homoseksualaca.

- Ono što mene zanima je fundamentalni ljudski problem. Ne želim da opera bude shvaćena kao ideološko ili propagandno delo - istakao je njujorški kompozitor.

- Ako operu doživljavate kao izanđalu formu u kojoj sve potiče iz 19. veka sa debelom damom koja viče na sceni, onda je veoma verovatno da vam ovo delo neće odgovarati - napomenuo je Vuorinen i zaključio da to nije njegov problem, već njihov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Promocija knjige "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA