Sve više Albanaca s Kosova ratuje u Siriji! (FOTO)

 
  • 17

Broj kosovskih građana koji su otišli u Siriju, u zavisnosti od izvora, varira između 4 i 400. Ali, jedna stvar je sigurna - šest građana Kosova je ubijeno u ovoj zemlji

Broj Albanaca sa Kosova u Siriji se povećava, samo u januaru je u tu zemlju u kojoj se ratuje otišlo njih 30, a iduće nedelje kosovska vlada će usvojiti zakon o njihovom krivičnom gonjenju.

Trideset građana Kosova su putovali tokom januara u Siriju, pokazali su strani izvori tajnih sluzbi. Broj kosovskih građana koji su otišli tamo, u zavisnosti od izvora, varira između 4 i 400. Ali, jedna stvar je sigurna - šest građana Kosova su ubijeni u Siriji, navodi "Koha ditore".

Razni izvori koji se bave ovim pitanjem su dali informacije i brojke za "Kohu ditore", a oni pokazuju da su Albanci iz Makedonije, Albanije, Kosova i Preševa, Bujanovca i Medveđe uključeni u razne radikalne grupe koje učestvuju u ratu u Siriji.

Evidentno je da se Albanci u ovom ratu nalaze u grupama koje ratuju jedna protiv druge. Najveći broj Albanaca otišao je u Siriju iz regije Kosovske Mitrovice, Prizrena i Kačanika. Policija navodi da ih je u Siriji 60.

Policija je za "Koha ditore" obelodanila da su građani Kosova prvi put počeli da idu u rat u Siriju u 2012. godini i da uglavnom otišli individualno, ali i u manjim grupama - uglavnom su to bili prijatelji.

Putovali su vazdusnom linijom Pristina - Skoplje- Istanbul ili Skoplje - Tirana - Istanbul, a potom iz Istanbula, preko granice sa Turskom, u Siriju, gde su se, nakon ilegalnog prelaska granice, priključivali militantnim grupama.

- Na osnovu analiza, proizilazi da je jedan od glavnih motiva osoba koje idu u Siriji ubeđenje, ideologija (Džihad), kao i traženje avanture, humanitarna pitanja u istaživanju identiteta, a ne odbacuje se mogućnost da jedan deo ide i radi kriminala - navodi se u izvestaju policije dostavljenom listu "Koha ditore".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA