TABAKOVIĆ: Snižavanje kreditnog rejtinga neće imati negativne posledice

 
  • 8

Guvernerka veruje da će Srbija zaključiti aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, "što bi trebalo da doprinese, ne samo anuliranju snižavanja kreditnog rejtinga, nego bi trebalo i da oslobodi investitore eventualnog straha od rizika za ulaganje na ovim prostorima"

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ne očekuje da će snižavanje kreditnog rejtinga zemlje imati negativne posledice po srpsku ekonomiju, kao i da to govori da dobre odluke koje je vlada donela u oblasti fiskalne konsolidacije još nisu dale efekte.

- Živimo u vreme kada se snižavaju kreditni rejtinzi mnogo jačim ekonomijama, tako da sam uverena da ovo neće dovesti do negativnih kolebanja i kretanja na našem finasijskom tržištu, kao i da neće mnogo uticati na one zemlje koje su već nameravale da ulože ovde - rekla je Tabaković Tanjugu.

Tabaković veruje da će Srbija zaključiti aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, "što bi trebalo da doprinese, ne samo anuliranju snižavanja kreditnog rejtinga, nego bi trebalo i da oslobodi investitore eventualnog straha od rizika za ulaganje na ovim prostorima".

Prema njenim rečima, aranžman sa MMF-om je od izuzetnog značaja za Srbiju, ne zbog novca, jer nam on nije potreban imajući u vidu da su devizne rezerve dostigle najviši nivo od 11,2 milijarde evra.

- Aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om značio bi dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike, potvrdu da Srbija sada sprovodi reforme za koje se bezrezervno opredelila i da je ekonomija na sigurnom putu ekonomskog oporavka i održivog razvoja. To će pozitivno uticati na percepciju Srbije od strane investitora, koji nam jesu potrebni i sada i u budućnosti - naglasila je Tabaković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jjk

    18. januar 2014 | 11:46

    Au snajka!

  • al smo mi glup narod

    18. januar 2014 | 14:04

    To je zaista tacno; jer nas rejting NE MOZE NIZE! Ne postoji niza ocena za rejting! Osim zemlje koja je u ratu, Srbija ima najnizi rejting od svih zemalja u regionu i Evropi!

  • Ljiljanа

    18. januar 2014 | 15:14

    Шта ми наприча. Кад је рејтинг нижи, то банка није сигурнија. Јер ако дође до "нечега" ко ће гарантовати штедиши да ће моћи да добије своје паре назад? Као Језда и Дафина, и кад народ почне да вади своје паре (ко пре девојци, њему и девојка). А онда ко ће инвестирати у земљу чији је банковни рејтинг низак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA