ŠOKANTNO SVEDOČENJE SRPSKOG ŠAKALA: Kako smo klali Šiptare po Kosovu! (VIDEO)

 

- Bilo je silovanja, bilo je ružnih stvari. Mi "Šakali" smo zaklali i oca i strika Agima Čekua i "pooveravali" ih u glavu - svedoči bivši član ove jedinice Zoran Rašković Serdar

Bivši pripadnik paravojne jedinice "Šakali" Zoran Rašković Serdar svedočio je u emisiji  "Život Kosova - Ratni zločini" koja je emitovana na Radio televiziji Kosovo, o zločinima koje su pripadnici te paravojne jedinice izvršili u selima Ljubenić, Pavljan, Zahać i Ćuška kod Peći 1999. godine.

Rašković je o svim ovim zločinima svedočio i u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu. Kako je ispričao, u Peć je došao 1997. kao dobrovoljac u sastavu vojne policije, a posle izvesnog vremena pristupio je "ekipi" nazvanoj "Šakali", na čijem je čelu bio Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je u bekstvu preminuo od side u Argentini.

Nakon što je odlučio da svedoči, njegov život je u opasnosti i pod konstantnom je zaštitom policije.

- Svedok sam u ubistvima preko 200 Albanaca, računajući žene i decu, kao i progona preko 10.000 ljudi - započeo je svoju ispovest Rašković.

On je objasnio da se za ovo svedočenje odlučio 2009. kad ga je tužilac posetio u zatvoru u Zabeli i kad mu je pokazan spisak optuženih za ratne zločine, ali na njemu nije bilo imena pripadnika paravojne jedinice "Šakali".

- Šakali su psi rata. To je grupa koja radi za svoj račun. Njima ne smeta ni vera, ni nacija. Oni vrše one prljave poslove koje niko drugi neće i nema želudac - opisuje ovu paravojnu formaciju Rašković i dodaje da je jedan od najtežih zločina izvršen u selu Ćuška, gde su, prema optužnici, ubijene 44 osobe, a nekoliko stotina naterano da se isele iz svojih domova.

- Pola devet ujutru je u Peći. Rekao je Mrtvi (Nebojša Minić, vođa "Šakala"): "Ajde, akcija  pakujte se. Namaže se lice garom iz auspuha. Potrpasmo se u vozila. Na pet kilometra od Peći... Ušlo se u selo, i po već uigranom scenariju, ista priča... Bilo je i silovanja, bilo je ružnih stvari. A razlog odlaska u to selo je taj što je to rodno selo tadašnjeg njihovog ratnog komandanta, sada ministra odbrambenih snaga Kosova Agima Čekua. I mi "Šakali" smo mu zaklali i oca i strika i ne znam, i "pooveravali" ih u glavu - navodi Rašković.

On dodaje da su nakon toga odvojili oko 40 meštana  i raspodelili ih u nekoliko grupa po kućama, gde su ih likvidirali.

- Tog istog dana nalkon Ćuške smo prošli kroz Pavljan, kasnije kroz Zahać, i naravno da smo ostavili krvav trag za sobom. Nemojte da opisujem to sad. Ćuška je bio prioritet. To što smo prošli kroz još dva sela i što se pobilo desetak ljudi, to je bila nuspojava ludog dana - rekao je novinarki RTK bivši pripadnik paravojne formacije.

Posle ovih sela, na red je došlo i Ljubenić, selo gde su izvršena, prema rečima Raškovića, mnogobrojna ubistva albanskih civila.

- Ljubenić, to je strašan masakr. Masakr. On se desio peti ili šesti dan od izbijanja rata. Osam sati ujutru, lep dan.... I krene da se tera taj narod, prost narod, seljak, sirotinja... I tako se to istera iz kuća, kao ovce na klanje... I onda se sakupilo, i sve što je bilo muško, ispod džamije se sakupilo. Izašao je neki starac, plemenski starešina valjda i pitao: "Zašto upadate ovde kao razbojnici? Država Srbija ovde nikad nije imala problema". I nije ni završio, i Mrtvi ga  je rafalom pokosio. Onda je nastavio po ostalima. Pridružile su mu se tri cevi, od nas 30 - svedoči Rašković.

On navodi da se odlučio za svedočenje oi događajima na Kosovu, kako bi se konačno čula istina o dešavanjima koje je karakterisalo, kako je opisao, "jedno sveopšte ludilo".

- Mora da se priča o ovakvim stvarima. Da se zna kakav amanet ostavljamo iza nas. Ova priča s Albancima je moja molitva za vaše mrtve - zaključuje Zoran Rašković Serdar.

 Pogledajte ovo jezivo svedočenje:

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    20. januar 2014 | 16:24

    Zalosno sta sve covek moze da uradi za pare...zbog ovakvih "kurvi" koji bi i rodjene prodali,mi smo Srbi najgori divljaci u svetu! A o zlocinima nad nama i dalje tisina?

  • Vlada

    20. januar 2014 | 16:14

    A sta su albanci nasima radili. To je rat tako da...

  • marko tlgrf

    20. januar 2014 | 16:38

    Sigurno je plaćen da iznosi ovakve stvari.Ruke su mu verovatno krvave do lakata smeće ljudsko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA