PETICIJA: Da i nezaposlene trudnice i porodilje ostvaruju naknadu za vreme bolovanja

 
  • 11

"Pošto je državni budzet već dovoljno opterećen, bilo bi potrebno formiranje privatnog fonda za ovu namenu. Tražimo da se uputi jasan apel za pomoć od strane srpske dijaspore i građana Srbije koji su u mogućnosti da se odreknu prihvatljivog iznosa prihoda na teret ovog fonda", piše u peticiji

Peticija za formiranje privatnog fonda iz koga bi se finansiralo porodiljsko bolovanje nezaposlenih lica pokrenuta je tokom jučerašnjeg dana.

Autori peticije ukazuju na činjenicu da se Srbija suočava sa velikom stopom nezaposlenosti. Isto tako, ukazuju i na činjenicu da iako zaposlene porodilje Zakon štiti, one dobijaju otkaze ili su izložene različitim vrstama pritisaka.

"Pošto je državni budzet već dovoljno opterećen, bilo bi potrebno formiranje privatnog fonda za ovu namenu. U teškim vremenima moramo da jačamo solidarnost, zbog toga tražimo da se uputi jasan apel za pomoć od strane srpske dijaspore i građana Srbije koji su u mogućnosti da se odreknu prihvatljivog iznosa prihoda na teret ovog fonda. Takođe, tražimo da se i pravnim licima uputi javni poziv na društveno odgovorno ponašanje i dobrovoljno angažovanje sredstava u ove svrhe", navode autori peticije i dodaju: 

"Zbog razumljive skeptičnosti naših građana, neophodno je da ovaj sistem funkcioniše transparentno.Naš je predlog da se ovaj fond, objedini sa humanitarnim fondom koji je propagirao Sergej Trifunović. Ideja je da se napravi jedan jedinstveni registar na kome će građani u svakom trenutku biti u prilici da vide ukupan iznos uplaćenih sredstava sa jedne strane, gde bi mogli da dođu i do pojedinačnih imena i prezimena uplatioca.

Sa druge strane, potrebno je da se vidi da je ukupan iznos sredstava podeljen na ukupan broj korisnica istih. Isto tako bi mogli da dođemo do pojedinačnih imena i prezimena korisnica sredstava, kao i neophodne dokumentacije za otvaranje bolovanja, čime se sužava mogućnost bilo kakve manipulacije."

Predlog podnosioca peticije je da se napravi selekcija i da se definišu jasni kriterijumi kod prvenstva odabira potencijalnih korisnica.

"Predlažemo da se prvenstvo da visokoobrazovanim ženama i ženama koje su u poslednjih 6 meseci ostale bez posla.Od Vlade Republike Srbije tražimo da u celosti subvencioniše poreze i doprinose na naknade korisnica fonda i omogući sredstva da se stvore uslovi i ambijent kako bi ovaj projekat zaživeo."

Mnoge žene priznaju da im je feminizam i odmogao, period života kada rađaju i donose na svet potomstvo je period kada su i najranjivije. Uradite nešto za budućnost svoje zemlje,potpišite peticiju i podignimo ovaj projekat do najviših instanci.

Peticiju možete da potpišete ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    14. januar 2014 | 17:13

    Ja bi mogao da dajem po dve hiljade dinara mesecno od plate. Plata mi je 38.000

  • Student20

    14. januar 2014 | 18:08

    Eto bas zbog ovakvih i slicnih ljudi natalitet u Srbiji poslednjih par decenija opada. Pa ne mozemo se svi zaposliti, jednostavno takva nam je drzava, nema posla za sve nas. I sta sad, nemamo posao ne mozemo da imamo ni decu. Hm. Bolest! Nista drugo nego bolest. A cak i da nadje posao, cim ostane trudna zena dobije otkaz, tako je bar po provincijama, ne znam kako je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i sl... Iznos od 2000-3000 mesecno porodiljama bi znacilo sigurno, bar za pelene ako ni za sta drugo.

  • Cat

    14. januar 2014 | 17:39

    Deo analiza i lekova trudnice moraju da plate. Ako hocemo da se borimo protiv bele koge da nas na kraju ne bude samo za "ispod jedne kruske" treba pomoci svako ko moze. Samo bih volela da taj fond bude kontrolisan da novac stvarno ide onima kojima je potreban.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA