KAD SE SRBI SLOŽE: Evo kako komšije na ulici zajedno proslavljaju Božić! (FOTO)

 
  • 10

Stanovnici prokupačkih ulica "Treći avgust" i "Rade Drainac" okupe se do ponoći Badnje večeri, svako ponese od kuće posnu poslasticu, a nakon ponoći se na ulici pali Badnjak, peče hleb pod crepuljom, kuva vruća rakija i vino, lomi česnica

U prokupačkom naselju Sokićev bulevar 15. godinu zaredom stanovnici ulica "Treći avgust" i "Rade Drainac" Badnje veče i Božić obeležavaju kolektivno, na ulici, uz vatromet, dečju pozorišnu predstavu, druženje.

Tu se do ponoći Badnje večeri okupe stanovnici obe ulice, svako ponese od kuće posnu poslasticu, a nakon ponoći se pali Badnjak, peče hleb pod crepuljom, kuva vruća rakija i vino, lomi česnica, a najuporniji ostaju do jutra!

Ove godine oko 50 stanovnika obe ulice sa svojim porodicama bilo je napolju i zajedno su proslavili najradosniji hrišćanski praznik.

- Sve je počelo 2000. godine, prvog Božića posle rata. Rešili smo da najradosnijji hrišćanski praznik obeležemo svi zajedno, jer i tokom godine ove dve ulice žive u slozi. Ta tradicija je nastavljena sve do danas i svi se danima pre toga pripremamo - kaže jedan od organizatora kolektivnog proslavljanja Božića Nebojša Milenković – Jumba.

On dodaje da su pored njega u organizaciji i Srđan i Ivan Krstić, Milomir Andrić, Dragan Radosavljević, dr Boban Đelić, Srđan Raonić i Miroslav Todorović.

- Ovo je naš način da pokažemo da je sloga i jedinstvo najveća sreća u komšiluku i da deci priredimo nezaboravne trenutke - pojasnio je Nebojša.

Tokom Badnje večeri koja počinje nakon porodične večere, svi izađu na ulicu i započinje slavlje. Deca učestvuju u predstavi koju su ranije spremila, odrasli pripremaju vatru za crepulju, razgovaraju međusobom, igraju.... Posle ponoći i vatrometa se lomi česnica, a ove godine para iz nje pripala je devetogodišnjem Pavlu Krstiću.

- Onda sledi pečenje roštilja, hleba pod crepuljom koji ranije umese Olja Krstić i Biljana Raonić. Tako ostanemo zajedno sve do zore i cele godine nas prate sreća i sloga. Ovo su praznici koji treba da ukažu na poštovanje najbližih, a za nas su komšije naša porodica. Nadam se da će tako biti doveka- kaže naš sagovornik.

Za kolektivno obeležavanje, kako kažu stanovnici ovih ulica nije potrebno mnogo para i truda. Samo treba otvoreno srce i ljubav prema onima koje srećemo svakog dana.

(B.R.)

Video: Toni Parsons gost Sajma knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA