Od Nove godine završetak liberalizacije trgovine sa EU

 
  • 0

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan

Republika Srbija 1. januara 2014. godine ulazi u šestu i poslednju godinu liberalizacije trgovine sa EU, primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), tako da će do ulaska naše zemlje u članstvo Unije prosečna carinska zaštita na uvoz iz zemalja evrozone iznositi 0,99 odsto, saopštila je danas vladina Kancelarije za evropske integracije.

Ovim je Srbija stvorila uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU što će doprineti boljem poslovnom okruženju za poslovanje i investiranje u Srbiji.

Osnovni cilj ovog sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između EU i Republike Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma (PTS), koji je deo ŠP-a.

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan.

Potpuna liberalizacija nije predviđena za strateške poljoprivredne proizvode koji će zadržati carinsku zaštitu do momenta ulaska u članstvo EU, što se odnosi na sve vrste mesa, mlečne proizvode, krompir, paradajz i drugo povrće sveže i smrznuto, grožđe, jabuke, šljive, višnje, pšenicu i pšenično brašno, kukuruz, semenski i merkantilni, kukuruzno brašno i prekrupu od brašna, suncokret, margarin, kobasice i paštete.

Takođe, potpuna liberalizacija nije predviđena za konzervisano povrće, konzervisano voće, sok od paradajza, od grožđa, jabuka, krušaka i višanja i mešavine sokova, sirće, duvan, etil alkohol, voćne rakije, određene kategorije goveda za klanje, svinje za klanje, jagnjad za klanje, klanične proizvode, a za šećer, rafinisano ulje od suncokreta i za cigarete, Srbija zadržava punu carinu.

Za jabuke, grožđe, višnje, šljive, jagode, paradajz i paprike i dalje će se primenjivati uobičajene, sezonske carine.

EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto soljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije. EU je i najveći investicioni partner Republike Srbije.

Srbija beleži konstantan rast izvoza na tržište EU, praćen konstantnim, ali smanjenim rastom uvoza iz Unije, što je rezultiralo smanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA