Francuska uvodi porez od 75 odsto na visoke zarade preduzeća

 
  • 6

Francuski zakon o oporezivanju od 75 odsto za firme čiji su godišnji prihodi veći od milion evra, odnosiće se na prihode tokom 2013. i 2014. godine. Porez iznosi 50 odsto, ali kada se dodaju troškovi socijalnog osiguranja, on dostiže 75 posto

Francuski ustavni savet odobrio je predlog da preduzeća čiji zaposleni imaju godišnje prihode veće od milion evra budu oporezovana sa 75 odsto.

Zakon će se primenjivati dve godine, a odnosiće se na prihode tokom 2013. i 2014. Porez iznosi 50 odsto, ali kada se uračunaju troškovi za socijalno osiguranje, ispostavlja se da će preduzeća biti oporezivana sa 75 odsto.

Prethodnu verziju zakona o oporezivanju visokih prihoda Ustavni sud Francuske odbacio je pre godinu dana. Porez od 75 odsto je, prema tom predlogu, trebalo da plaćaju svi građani Francuske koji godišnje zarađuju više od milion evra.

To je izazvalo bes najbogatijeg sloja u Francuskoj, a glumac Žerar Depardje je zbog toga napustio Francusku.

Podsetimo, Fransoa Oland u okviru mera štednja snizio plate državnim službenicima za 25 odsto, ukinuo službena vozila i pomoć Crkvi, kao i državne novine, fondacije i izdavačke kuće, drastično oporezovao bogate porodice.

(Telegraf.rs / Srna)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koske

    29. decembar 2013 | 19:26

    Svi pravac u Ameriku! Evropa se raspada

  • Burduš

    29. decembar 2013 | 22:16

    75 posto ... Pa niko nece raditi vise zatvaraj firmu i uzivaj u svojim parama ili otvori firmu u nekoj drugoj drzavi i odj*bi France.

  • Vlada

    29. decembar 2013 | 19:47

    Pare su tu, samo su u pogrešnim rukama..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA