ŠTA SMO ČITALI TOKOM 2013? Ovo su knjige koje su obeležile prošlu godinu!

 
  • 5

Prema podacima Biblioteke grada Beograda, kao i izdavačkih kuća "Vulkan" i "Laguna" tokom prošle godine među najčitanijim domaćim piscima našli su se Aleksandar Gatalica, Žarko Laušević i Vanja Bulić. Od stranih prvo mesto definitivnitivno zauzima Giljom Muso, a čitani su bili i Haled Hoseini, kao i Paulo Koeljo

Iako je istraživanje sredinom oktobra pokazalo da gotovo četvrtina Srba ne uzima ni novine u ruke, a čak a 63,5 odsto anketiranih ne može da preporuči nijednog autora, jer uopšte ne čita knjige, onaj mali broj ljubitelja književnosti gotovo da je postigao konsenzus o tome koje su knjige obeležile prethodnu godinu.

Sumirajući podatke Biblioteke grada Beograda, kao i izdavačkih kuća "Vulkan" i "Laguna" tokom prošle godine među najčitanijim domaćim piscima našli su se Aleksandar Gatalica, Žarko Laušević i Vanja Bulić. Od stranih prvo mesto definitivnitivno zauzima Giljom Muso, a čitani su bili i Haled Hoseini, kao i Paulo Koeljo.

Trend pisanja, ali i čitanja kuvara, kao i saveta za ishranu, protekle godine se takođe isplatio, te su se ove knjige našle na vrhu liste najprodavanijih knjiga.

Pogledajte spisak najčitanijih knjiga tokom 2013. godine. 

Knjiga "Veliki rat" Aleksandra Gatalice definitivno je jedna od najčitanijih knjiga domaćih autora tokom prethodne godine. Posle nekoliko decenija tišine, ovaj roman ponovo je u društveni život Srba vratio temu Prvog svetskog rata.

U knjizi se pominje 78 junak, od kojih ni jedan nije glavni. Zanimljivo je da nema ni negativnih junaka, a autor je jednom prilikom to objasnio naglasivši da je Veliki Rat jedini negativac tog romana. Ovaj roman, zasluženo, nagrađen je nagradom "Meša Selimović".

Kao najčitaniji strani pisac na vrhu liste našao se Giljom Muso. Njegova knijga "Možda nebo zna" jedna je od najprodavanijih knjiga prethodne godine, dok je roman "Devojka od papira" među najtraženijim knjigama koje su Beograđani pozajmljivali iz biblioteka.

Ovaj francuski pisac po zanimanju je profesor ekonomije, od malih nogu bio je opčinjen književnošću i filmom, i počeo je da piše još kao student. Pre nekoliko godina napravio potpuno neočekivan ali zapažen nastup na svetskoj književnoj sceni, objavivši roman "Zato što te volim". Njegovi romani do sada su prodati u nekoliko miliona primeraka i prevedeni na 24 jezika, a za sve romane otkupljena su i filmska prava.

“Druga knjiga” Žarka Lauševića koja je izašla u izdanju “Hipatia”, po ko zna koji put otvorila je pitanja sudbine jednog od najtalentoivanijih srpskih pisaca. Istine, priznanja, kajanja i najdublje misli Laušević je smestio u knjigu koja se odmah po izlasku iz štampe našla na vrhu liste najčitanijih.

Tiha strepnja i strahovi koje je Žarko podelio sa čitaocima dugo odzvanjaju u mislima svakoga ko se odlučio da pročita ovu knjigu. "Hoću li opet biti glumac, makar samo penzionisani ili samo robijaš? Ma, biću ubica, doveka", pita se Laušević u ovoj knjizi.

Posle "Lovca na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca", Haled Hoseini je ponovo obradovao srpsku publiku romanom "A planine odjeknuše". Ovo je ujedno i najprodavanija knjiga izdavačke kuće "Laguna". Korisnici pojedinih biblioteka morali su da je rezervišu i nekoliko nedelja unapred kako bi stigli da je pročitaju.

Vanja Bulić i ove godine je među najčitanijim domaćim piscima. Nakon romana "Simeonov pečat", srpski novinar objavio je  triler koji kombinuje kontekst tajnih društava i srpske istorije - "Jovanovo zaveštanje“.

Kao i mnogih godina ranije, Paulo Koeljo je i ove godine među najčitanijim piscima širom sveta. Autor "Alhemičara" čija su dela prevođena na 74 jezika objavio je još jednu knjigu - "Rukopis pronađen u Akri", koja je za kratko vreme postala svetski bestseler. Kod nas je ova knjiga prethodne godine spadala u pet najprodavanijih.

Ko ne bi želeo da bude kao Novak Đoković? Tajnu kako je pravilnom ishranom uspeo da svoje telo dovede do velikog nivoa izdržljivosti, drugi teniser sveta podelio je u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu".

Kuvanje je retko kome omiljena obaveza pa se to može i smatrati razlogom zbog koga se kuvar čuvenog britanskog kuvara Džejmija Olivera "Sve za petnaest minuta" našao na listi deset najprodavanijih knjiga ove godine. Ukoliko nemate mnogo vremena, a želite da pripremite ukusan obrok, ovo je pravo štivo za Vas!

Među ostalim čitanim knjigama tokom prošle godne našle su se i: "Blistavo i strašno" Bekima Fehmiua, "Inferiorno" Den Brauna, "Spas" Isidore Bjelice, kao i "Ukus Greha" Zorane Šulc.

(M. B.)

Video: Promocija knjige "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nirvana

    4. januar 2014 | 09:43

    Obozavam Gijoma Musu!

  • milos

    4. januar 2014 | 18:23

    Pa ja sam zgrozen time koliko mladi u Srbiji ne citaju, ovde u USA je to sasvim normalno otici u biblioteku a kod nas je normalno postati alkos sa 14 godina :(

  • Sunasce

    4. januar 2014 | 12:50

    Andjeli crnih dusa je obelezio moju 2013! Najbolji roman koji sam procitala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA