IRAK: U nizu bombaških napada poginulo najmanje 66 ljudi

 
  • 0

Nasilje u Iraku je ove godine dostiglo je nivo koji nije viđen od 2008. kada su u zemlji bili najžešći sukobi. Prvi napad danas počeo je u Beidži, severno od Bagdada, kada je bombaš samoubica aktivirao automobil bombu na ulazu u policijsku stanicu

U eksploziji automobila bombi među šiitskim hodočasnicima u blizini Bagdada i napadu ekstremista na sedište gradskih vlasti i policijsku stanicu, kao i na parkirališta širom Iraka, danas je poginulo najmanje 66 ljudi, saopštili su irački zvaničnici.

Masovno ubistvo hodočasnika ukazalo je na opasnost od sektaškog nasilja u Iraku, dok su napadi na gradske vlasti i policijske stanice u provinciji Salahedin pokazali da napadi ekstremista prolaze nekažnjeno, prenela je agencija AFP.

Nasilje u Iraku je ove godine dostiglo je nivo koji nije viđen od 2008. kada su u zemlji bili najžešći sukobi.

Dva parkirana automobila sa eksplozivom i bomba pored puta eksplodirali su i ubili najmanje 24 šiitskih muslimanskih hodočasnika u Jusfiji, na 20 kilometara južno od Bagdada u najnovijoj seriji napada na šiite uoči obeležavanja verskog praznika sledeće nedelje, prenosi Rojters.

AP dodaje da je i više od 55 hodočasnika ranjeno na putu za Karbalu u znak sećanja na Arbain, poštovane šiitske religiozne figure koji se obeležava 23. decembra.

Prvi napad danas počeo je u Beidži, severno od Bagdada, kada je bombaš samoubica aktivirao automobil bombu na ulazu u policijsku stanicu.

Usledilo je niz napada bombaša samoubica na ulazima u sedišta gradskih vlasti u različitim delovima Bagadada i na severu Iraka, kao i na parkiralištima u Baji, kod dobro čuvane Zelene zone Bagdada gde se nalaze vladine kancelarije i strane ambasade.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA