ZAŠTO SRBI SVE MANJE PIŠU NOVOGODIŠNJE ČESTITKE? Evo kako su magiju i romantiku UBILE SMS i Fejsbuk poruke!

 
  • 8

Iz knjižara kažu da je mladih koji pišu tradicionalne čestitke, dosta u poslednje vreme. Prema mobilnim operaterima, u novogodišnjoj noći poslato je više od 90 miliona SMS i MMS čestitki

Sećate se dobrog starog pisanja čestitki? Bio je to jedan od prvih vesnika novogodišnjih i božićnih praznika. Raščistite najprostraniji sto u dnevnoj sobi, “naoružate” se olovkama u svim bojama i oblicima i hrpom najoriginalnijih čestitki koje ste prethodno pazarili na nekom od uličnih štandova, vašaru ili u nekoj od omiljenih knjižara.

A, onda se do ranih jutarnjih sati posvetite onom najkreativnijem (neki bi rekli i najkomplikovanijem) delu - pisanju! Pomaganje literaturom koja bi mogla da nas “inspiriše”, podrazumevala se, naročito kod pisanja čestitki onima koji nam se sviđaju... One za bake, deke i tetke sa nasmejanim Deda Mrazom, čuvenim Rudolfom ili paketima poklona vešto upakovanim crvenom mašnom bile su, priznajemo, nešto “oficijelnije” sklopljene.

Prva serija razglednica u Srbiji pojavila se 1895. godine, u izdanju beogradske knjižare Velimira Valožića. Kako navode iz JP "Pošte Srbije", jedan sačuvani primerak te prve serije, Valožić je poslao knjižaru Petroviću u Čačak, kako bi mu čestitao 1896. godinu. Već 1904. promet razglednica i čestitku dostigao je cifru od 5.5 miliona.

Podaci pokazuju i da se osamdesetih godina, tokom novogodišnjih praznika u Srbiji, slalo između 30 i 40 miliona čestitki. Međutim, već 2007. poslato ih je znatno manje, između 1.5 i 2 miliona.

A, onda je svu romantiku i iluziju uništila pojava mobilnih telefona, ali i Fejsbuka. Odjednom ste jednim klikom mogli svih dragih osoba da se “rešite” u istom trenutku. Sve je odjednom postalo daleko jeftinije (i to u svakom smislu te reči).

To najbolje dokazuje podatak prema kojem je sudeći po vodećim mobilnim operaterima u Srbiji, u novogodišnjoj noći 2014. godine, razmenjeno više od 90 miliona SMS i MMS čestitki! Dodaćemo samo: “Teško da bi ovom podatku moglo da konkuriše tradicionalno pisanje čestitki olovkom”, kojih prema okvirnim podacima JP "Pošta Srbije" bude poslato nešto više od 200.000.

- U decembru je poslato 19.189.192 pošiljki, pri čemu morate uzeti u obzir da se u kategoriji pošiljki, čestitke ne evidentiraju posebno - napominju iz ovog preduzeća i dodaju da je ovog decembra broj pošiljki u međunarodnom saobraćaju u odnosu na novembar porastao za 207,62 %.

Interesantno je i da je tendencija slanja čestitki sa poklonima sve veća, a da i veliki broj biznis-klijenata sve češće šalje svojim poslovnim saradnicama uz čestitke šalju i korpe sa ekskluzivnim vinom, čokoladama i drugim poklonima, a o tome zašto slanje čestitki ne izlazi iz mode nadležni iz JP "Pošta Srbije" kažu:

- I pored razvoja Interneta i sve češćeg korišćenja mejlova i SMS poruka, komunikacija klasičnom poštom i dalje opstaje, jer predstavlja oblik posebne pažnje prema nekome, koju ne može ništa da zameni.  Poruke i mejlovi često se izbrišu, dok pismo, razglednica, čestitka ili prigodni telegram ostaju kao trajna uspomena.

Pored toga što iziskuje više vremena, za slanje jedne tradicionalne čestitke u odnosu na onu “mobilnu” od 4 dinara, treba izdvojiti najmanje 80 dinara (u cenu je uključena vrednost najjeftinije markice od 50 dinara i ulične razglednice, koja košta oko 30-ak dinara).

- Najjeftinije čestitke se mogu kupiti za 30-40 dinara. One sa srednjom cenom su 80, a najskuplje koštaju oko 195 dinara - navode iz jedne beogradske knjižare dodajući da i dalje ima daleko više zainteresovanih za kupovinu i slanje čestitki, nego što se misli.

- Posebno je interesantno to što čestitke pišu ne samo starije generacije, već je sve više i 20-godišnjaka, kojima se više sviđa tradicionalno od savremenih vidova slanja čestitki - priča vlasnica ove knjižare.

Dakle, tradicionalan, starinski način čestitanja novogodišnjih i božićnih praznika nije u potpunosti iščezao.

Prema rečima naše čitateljke Vere V, koja je veći deo života provela u Velikoj Britaniji, Englezi tradicionalno pred novogodišnje i božićne praznike šalju najmilijima čestitke na “starinski” način. Ne samo da im nije teško da se posvete tom procesu, već i uživaju u njemu!

- Ostrvske porodice imaju običaj da razapnu konopce u stanovima o koje velikim štipaljkama kače njima najdraže čestitke koje su dobili - objašnjava Vera i dodaje - Interesantno je da Britanci čak šalju i takozvane “razglednice zahvalnosti” kako bi iskazali poštovanje nekome od koga su dobili poklon.

Naša čitateljka, međutim, nije usamljena u pisanju čestitki. Kaže da nije jedina koja se oseća nezgodno, ukoliko svojim prijateljima “ne odgovori istom merom”.

- Ima nas mnogo koji uprkos razvoju tehnologije i dalje sa uživanjem pišemo i šaljemo čestitke. No, da nas je daleko manje od onih koji šalju kraće i manje emotivne SMS i MMS čestitke, to ne sporim! Evo, pitajte mog sina... Nikako ne mogu da ga ubedim da se vrati tradiciji. Kaže, nema se vremena. Ja kažem - vremena uvek ima! Naročito za ovakve stvari, koje bude lepe emocije. Setite se i sami uzbuđenja pri primanju čestitki... Iščekivanja...

(Katarina Vuković)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    29. decembar 2014 | 08:50

    Svake godine posaljem oko 10tak cestitki porodici i prijateljima u Beogradu.I svake godine barem polovina ne dobije svoju cestitku a oni koji je dobiju cekaju na nju preko mesec dana.Sramota za poste Srbije.Sramota.

  • Dalibor

    29. decembar 2014 | 08:37

    Ja sam prije par dana poslao čestitke, baš zbog ovog razloga. I nastaviću da ih šaljem! :)

  • brba

    29. decembar 2014 | 08:11

    Zbog lenjosti,nepismenosti,zbog toga sto su se otudjili od rodbine pa se ni ne posecuju niti cuju pa sto bi i pisali i sve tako bez veze,ti je bio jedan stvarno lep obicaj sa ne dugom tradicijom ali tamo nekih godina si po tome naj pre znao da dolazi nova godina pa je taj osecaj bio nekako svecan i lep.Ni ja vise ne pisem cestitke al mislim da cu to u buduce promeniti i poceti ponovo da ih saljem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA