ZBOG KRIZE: U Republici Srpskoj nemaju ni za Bus Plus

Kriza u Republici Srpskoj ogleda se i u saobraćaju u kome ima sve manje putnika, pa autoprevoznici troše gorivo prevozeći u autobusu jedno lice i konduktera

  • 4

Preduzeća za prevoz putnika u Republici Srpskoj su na sve većem udaru krize, o čemu svedoče i podaci da je u autobusima pored vozačevog i kondukterovog, često, popunjeno samo još jedno sedište, pišu "Nezavisne novine". U tako "dramatičnom" ambijentu, ukazuje banjalučki dnevnik, prevoznici su prinuđeni da gase pojedine linije i da veće autobuse zamene minibusima i kombijima.

- Stanje u putničkom saobraćaju izuzetno je teško, jedva zaradimo za gorivo. U 90 odsto slučajeva se, kada idemo za Banjaluku, u autobusu vozi samo jedan putnik. U saobraćaju sam proveo 43 i po godine i nikada nije bilo teže - požalio se Milorad Bašić, u čijem je vlasništvu oko 95 odsto dubičkog "Autoprevoza".

- Prema našim poslednjim izveštajima, i dalje je zadržan trend smanjenja broja putnika. Prelazimo na manja vozila, odnosno kupujemo kombi vozila, i na taj način se borimo. Dugoročan cilj nam je da opstanemo, pošto profita nema - priznaje Siniša Vukotić, šef saobraćaja u preduzeću za prevoz putnika "Drinatrans" Zvornik.

Logično, uporedo sa smanjenjem broja putnika smanjila se i potreba za autobusima na pojedinim linijama, pa i predsednik Udruženja autoprevoznika Srpske Momčilo Sladoje kaže da se prevoznici dovijaju tako što kupuju minibuseve i na taj način smanjuju kapacitet vozila, odnosno troškove.

Da su prevoznici u pravu kad se žale pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je broj prevezenih putnika u drumskom saobraćaju u trećem kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2012, bio manji za 8,4 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA