UŽAS: Zarazili se HIV virusom da bi dobili socijalnu pomoć?

 
  • 4

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti naveo je da postoji mogućnost da je polovina novih slučajeva u Grčkoj rezultat namerne zaraze ovisnika o drogi, koji su želeli da se kvalifikuju za dobijanje socijalne pomoći

Postoji osnovana sumnja da su se pojedini građani Grčke namerno zarazili virusom HIV kako bi dobili socijalnu pomoć na koju u toj zemlji imaju pravo oboleli od te smrtonosne bolesti, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U izveštaju se navodi da je između 2007. i 2009, kad je ekonomska kriza u Grčkoj bila najteža, broj zaraženih HIV-om "značajno porastao", preneo je britanski "Dejli mejl".

Broj novozaraženih je nastavio naglo da raste i posle toga, sa 22 slučaja iz 2010. godine na 245 slučajeva 2011, saopštio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, dodajući kako je moguće da je polovina novih slučajeva rezultat namerne zaraze ovisnika o drogi, koji su želeli da se kvalifikuju za dobijanje socijalne pomoći.

U Grčkoj zaraženi HIV-om imaju pravo na pomoć od države u iznosu od 700 evra mesečno, kao i pristup programima zamenske terapije.

Međutim, s druge strane, kako prenosi "Biznis insajder" reč je o velikoj zabuni odnosno greškama u prevođenju koja je zapalila medije i društvene mreže. Naime, neko je loše protumačio termin samoubrizgavanje (self-injecting) i preveo ga kao namerno ubrizgavanje virusa (self-inflicted).

Greška je za posledicu imala vest koja je odjeknula kao bomba i navela da ljudi širom sveta misle da se Grci zbog 700 evra pomoći namerno inficiraju HIV-om.

(Telegraf.rs / Tanjug / Businessinsider.com)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA