SLOVENIJA: Pokrenuta finansijska istraga protiv Janeza Janše

 
  • 1

Istraga koju je pokrenulo specijalno tužilaštvo i u koju su uključeni policija, Poreska uprava, Kancelarija za pranje novca i Potivkorupcijska komisija, obuhvata period od 2000. do oktobra ove godine i Janšinu 640.000 evra vrednu imovinu u nekretninama i automobilima

Protiv bivšeg slovenačkog premijera, aktuelnog lidera opozicije Janeza Janše, pokrenuta je finansijska istraga na osnovu zakona o oduzimanju imovine nezakonitog porekla, objavili su slovenački mediji.

Kako precizira ljubljanski "Dnevnik", istraga koju je pokrenulo specijalno tužilaštvo i u koju su uključeni policija, Poreska uprava, Kancelarija za pranje novca i Potivkorupcijska komisija, obuhvata period od 2000. do oktobra ove godine i Janšinu 640.000 evra vrednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala računima bivšeg premijera.

U istu finansijsku istragu uključena je i imovina nekada istaknutog člana Janšine Slovenačke demokratske stranke, Jože Zagožena, koji je zajedno s njim na sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostepenu kaznu zatvora i novčanu kaznu u aferi "Patrija", ali je u međuvremenu umro. Otkriveno je da je na njegovo ime u austrijskim bankama položena 271.000 evra.

Faksimil odredbe specijalnog tužilaštva o finansijskoj istrazi protiv Janše prvi je objavio njegovoj stranci blizak nedeljnik "Demokratija", tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje opozicionog lidera, koji negira da je njegova imovina nezakonita.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • biti politicar

    26. novembar 2013 | 18:21

    U bilo kojoj zemlji bivse Yu. znaci uvek isto i zavrsi se uvek na jedini moguc nacin: optuzbom i u zatvoru! Ipak je bilo bolje u Yugoslaviji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA