Francuzi se švercuju u prevozu više od Srba! (VIDEO)

 
  • 11

Građani formiraju velike grupe u kojima se mesečno članstvo plaća 10 evra. Novac ide u tajnu kasu. Oni koji su uplatili tu sumu voze se bez karte i tako uštede od 40 do više od 100 evra koliko koštaju mesečne karte. Ako ih kontrola uhati, kazna im se plaća iz zajedničke kase

Švercovanje u gradskom prevozu u Francuskoj polako postaje nacionalni sport! Prema istraživanjima, u Parizu se na nekim relacijama bez karte vozi čak jedna trećina putnika, a javni prevoz zbog toga gubi 400 miliona evra godišnje.

Građani formiraju velike grupe u kojima se mesečno članstvo plaća 10 evra. Novac ide u tajnu kasu. Oni koji su uplatili tu sumu voze se bez karte i tako uštede od 40 do više od 100 evra koliko koštaju pojedine mesečne karte. Ako ih kontrola uhati, kazna im se plaća iz zajedničke kase.

Računica se isplati. Ipak, ne švercuju se svi pošto žele ili su primorani na štednju. Mnogi Parižani smatraju da je gradski prevoz preskup i da država treba u potpunosti da ga finansira. Za mnoge je švercovanje izraz građanske neposlušnosti.

Nadležni navode da je broj ljudi koji ne plaćaju karte u porastu i da uskoro može biti veći broj putnika koji će se švercovati u odnosu na one koji će plaćati karte.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: DW)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    26. novembar 2013 | 13:30

    Šteta što kod nas ne bi moglo ovako nešto da zaživi....neko bi skinuo lovu sa tog zajedničkog računa čim bi se skupilo par hiljada evra...Takvi smo, šta ćeš

  • Jaaaa

    26. novembar 2013 | 13:26

    Cena karte im je ista kao i nasa i mesecne isto a plata minimalna 1500e

  • Dalibor

    26. novembar 2013 | 12:46

    Cudime da mene nisu uslijsli...godinu dana sam preskakao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA