Deca nam se truju alkoholom i bensedinima

 
  • 8

- Ovo je posebno očigledno tokom većih manifestacija u gradu, kakav je Bir fest, ali izgovor za napijanje kod mladih predstavlja i bilo koja druga vrsta proslave - kaže Nada Macura

Povećan broj alkoholisanih tinejdžera, pogotovo petkom i subotom uveče, toliko je već učestala slika, objašnjava Nada Macura, portparol beogradske Hitne pomoći.

Ona navodi da su mladi u alkoholisanom stanju najčešće i vinovnici saobraćajnih nesreća.

Trovanje alkoholom kod dece od 13-14 godina nije retkost, a poseban je problem što nove generacije alkohol uglavnom kombinuju sa "benesedinom" i drugim tabletama za smirenje.

- Ovo je posebno očigledno tokom većih manifestacija u gradu, kakav je Bir fest, ali izgovor za napijanje kod mladih predstavlja i bilo koja druga vrsta proslave: od obeležavanja 18. rođendana do krsnih slava - kaže Macura.

Iako alkoholizam nije zavisnost koja se stiče brzo, Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, napominje da se mogućnost za razvijanje bolesti alkoholizma značajno uvećava ako osoba počne da konzumira alkohol do petnaeste godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zorka

    25. novembar 2013 | 08:51

    Kod kuce pritisak od strane roditelja idi radi lenugo a posla nema nigde a i sami roditelji dobili otkaze pred penziju ako si u kuci lenj si i neradnik izadjes iz kuce onda si lutalica. Ako si pozvan negde na zurku ides da se drogiras itd... Ovo je moje iskustvo od pre 5 god

  • Pedja

    25. novembar 2013 | 12:21

    Koliko vas je spremno da prijavi prodavca za prekršaj prodaje alkohola i cigareta maloletnicima?

  • Cobi ns

    25. novembar 2013 | 09:16

    Izuzetno teška i ozbiljna tema,porodica nema moć da se izbori sama sa tim problemima a svi ostali faktori u okruženju(država,društvo,ekonomija)su nemoćni i nezainteresovani,na žalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA