VREMEPLOV: Inflacija 90-ih na primeru cene Politike (FOTO)

Te nedelje 26. decembra 1993. mnogi su po novine otišli sa 4 milijarde u džepu i za taj iznos dobili svoj primerak Politike, a za isti list u roku od samo 3 dana morali su da izdvoje 40 milijardi dinara

  • 9

Dnevni list Politika izlazi od davne 1904. godine, ali cena joj se nikad brže nije menjala nego u vreme najveće inflacije 1993, kada je u roku od 4 dana poskupela neverovatnih 36 milijardi dinara.

Te nedelje 26. decembra 1993. mnogi su po novine otišli sa 4 milijarde u džepu i za taj iznos dobili svoj primerak Politike. Već narednog dana za isti primerak trebalo je da izdvoje duplo više - čitavih 8 milijardi.

Taman kad su prošla negodovanja oko još jednog poskupljenja počekom nedelje, verujemo da je usledio pravi šok kada je novina u utorak dostigla cifru od 15 milijardi, da bi kao hladan tuš usledilo poslednje (makar dokumentovano) poskupljenje te nedelje.

Samo dva dana pre završetka jedne od najtežih godina u istoriji ove zemlje list Politika koštao je neverovatnih 40 milijardi dinara.

Mnoge će ovaj kolaž brojeva decembarskih izdanja Politike podsetiti na vremena koja bi najradije zaboravili, na vremena kada su celu platu davali samo na novine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. novembar 2013 | 16:10

    Neki su ga i zaboravili pa zale za Milosevicem srecnim vremenima kada je kinta mogla da se zaradi od rumunskog benzina, a struja i hleb su bili skoro besplatni. Neki su boga mi uzimali stanove, automobile, traktore za smesan novac jer je kredit pojela inflacija. Samo nisu svesni jedne cinjenice, sve se to obijalo o glavi narodu koga su deo i oni sami, a posledice takvog zivota osecamo jos uvek i jos dugo cemo osecati!

  • zika

    23. novembar 2013 | 23:51

    ti nisi samo lud i "zbujen" ti si i Glup bre! A gde si ti to putovao 93? iz seoske prodavnice do druge, po hleb i mleko?

  • anti antifa

    23. novembar 2013 | 18:15

    Kako god.Te godine sam napunio 18 i bio u prvoj ozbiljnoj vezi.Meni je bilo ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA