ČEKAO PRAVDU 22 GODINE: Policajac Desimir Miketić oslobođen krivice!

 
  • 3

Viši sud u Beogradu, oslobađajuću presudu policajcu izrekao je pre godinu dana i na nju se žalila ostećena strana, ali je Apelacioni sud potvrdio i konačno stavio tačku na ceo slucaj

Apelacioni sud u Beogradu, posle pune 22 godine trajanja postupka, oslobodio je pravosnažno Desimira Miketića krivice za ubistvo dvadesetjednogodišnjeg Dejana Mladenovića.

- Miketić je oslobođen optužbi da je 30. jula 1991. godine u jednoj kafani u Beogradu, postupajući u nužnoj odbrani ispalio metak iz službenog pistolja i ranio mladića starog 21 godinu, koji je prethodno u lokalu pucao iz puške - kako se navodilo u optužnici koju je kao tužilac podnela majka pokojnog mladica.

U optužnici, po kojoj se vodio postupak protiv tada aktivnog policajca, navodi se i da je mladić, pošto ga je Miketić ranio, ne osvrćući se na njegovu naredbu da stane i baci pušku, nastavio da preti prisutnima "da će sve da ih pobije".

- Ubacio je metak u cev, zauzeo zaklon iza ulaznih vrata i ispalio još jedan hitac u pravcu okrivlljenog policajca. On je tada ispalio metak iz pištolja i naneo mu smrtnu povredu - pisalo je u optužnici.

Viši sud u Beogradu, oslobađajuću presudu policajcu izrekao je pre godinu dana i na nju se žalila ostećena strana, ali je Apelacioni sud potvrdio i konačno stavio tačku na ceo slucaj.

- Po oceni Apelacionog suda, postupak Miketića bio je jedini srazmeran ozbiljnosti situacije, jer je to bio jedini način da se savlada pokojni, jer nije reagovao na upozorenja optuženog da je on policajac i da mora da baci pušku - navodi se u konačnoj odluci suda.

Inače, ranije oslobađajuce presude tadašnjeg Okružnog suda, ukidao je Viši sud i vraćao na nova suđenja.

O ovom slučaju, raspravljao je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu koji je zaključio da je došlo do povrede procesne obaveze, zbog nedelotvornosti istrage i obavezao Srbiju da majci ubijenog mladica, Miljani Mladenović isplati četiri hiljade evra na ime nakande nematerijalne štete, kao i pet hiljada evra na ime troškova.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cobe

    22. novembar 2013 | 19:06

    U Americi se ovakve stvari ni ne sude, oglusis se o naredjenje sluzbenog lica i cao zdravo. Tako treba i kod nas pa da vidim raznorazne 'krimose' dal bi se kur...

  • Zemunac

    22. novembar 2013 | 19:12

    Ako je tako bilo nemam nista protiv...

  • Boki

    23. novembar 2013 | 09:26

    Ali zasto je bilo potrebno toliko godina da se slucaj okonca? U Srbiji ja najbolje biti policajac koji se pravi lud i ne reaguje ni na sta sto se dogadja oko njega inace ocigledno moze da zaglavi robiju zato sto radi svoj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA