Nastavlja se spor protiv Delhaize Srbija

 
  • 0

Prema rečima predsednika odbora direktora Centroproma Milorada Vujadinovića, u pitanju je višegodišnji sudski postupak koji je Centroprom pokrenuo kako bi konačno došao u posed svoje hladnjače u Surčinu kapaciteta 10.000 tona, koju je svojevremeno uzurpirao C Market, koji je kasnije ušao u sastav Delhaize Srbija

Prvi osnovni sud u Beogradu odlučio je da nastavi parnični postupak protiv Delhaize Srbija po tužbi Centroproma.

Prema rečima predsednika odbora direktora Centroproma Milorada Vujadinovića, u pitanju je višegodišnji sudski postupak koji je Centroprom pokrenuo kako bi konačno došao u posed svoje hladnjače u Surčinu kapaciteta 10.000 tona, koju je svojevremeno uzurpirao C Market, koji je kasnije ušao u sastav Delhaize Srbija.

Vujadinović ističe da je Centroprom prethodno bezuspešno pokušavao da postigne dogovor sa Delhaize-om i mirnim putem dođe do svoje imovine, te da Delhaize zloupotrebljava zatečeno stanje i nastavlja da hladnjaču neovlašćeno koristi, zbog čega je Centroprom tražio nastavak sudskog postupka, a sud je taj zahtev usvojio.

Kako navodi Vujadinović, Centroprom je svojinu na građevinskom zemlji u Surčinu stekao još 1968. godine, na osnovu rešenja o eksproprijaciji donetim u svrhu izgradnje hladnjače i isplatom pune naknade bivšim vlasnicima za eksproprisano zemljište, nakon čega se Centroprom i upisao u zemljišne knjige kao vlasnik zemlje.

"Pošto je dobio građevinsku dozvolu za izgradnju hladnjače, Centroprom je isključivo svojim sredstvima finansirao projektovanje i izgradnju ovog objekta. U međuvremenu su se Samoupravnim Sporazumom iz 1969. godine Centroprom i C Market spojili u jedno preduzeće, a zatim opet podelili Sporazumom o deobi iz 1976. godine, na osnovu kojeg je hladnjača pripala Centropromu, koji ju je u zajedničko preduzeće i bio uneo, a C Market je, u skladu sa Samoupravnim Sporazumom zaključenim 1976. sa Centropromom, imao samo pravo da hladnjaču zajedno sa Centropromom koristi.", navodi se u saopštenju Centroproma.

"Centropromu je nakon navedene deobe i okončanja poslednje faze gradnje, 1997. godine, od strane nadležnog organa izdata i upotrebna dozvola za ovu hladnjaču, što predstavlja nesporan dokaz o njegovom vlasništvu nad objektom. U međuvremenu je izvršena privatizacija C Marketa i Centroproma, C Market je ušao u sastav Delhaize Srbija, a Samoupravni Sporazum koji je C Marketu davao pravo da koristi Centropromovu hladnjaču je odavno prestao da važi. Međutim, Delhaize i danas odbija da hladnjaču preda Centropromu", kaže se u saopštenju.

Vujadinović dodaje i da očekuje da će postupanje suda ubuduće biti efikasnije i da će ovaj spor uskoro biti rešen, kao i da Centroprom priprema tužbu kojom će tražiti naknadu štete od Delhaize Srbija zbog višegodišnjeg neovlašćenog korišćenja njegove imovine.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA