TORTA OD PELENA: Novitet za babine u Pomoravlju (FOTO)

 
  • 7

- Rođaci koji drže do sebe, uz poštovanje tradicije i običaja, u prvu posetu bebi ne odlaze bez torte od pelena - kaže Svetlana Đorđević, majstor u pravljenju torte koja se ne jede

Iz kućne radionice Paraćinke Svetlane Đorđević, nekadašnje štofarske radnice, ne izlaze metri štofa, već - torte od pelena, koje su postale u ovom kraju novitet u poštovanju starinskog običaja prvog obilaska bebe nakon izlaska iz porodilišta.

Tradiciju "babina“ uglavnom svi poštuju, čak i oni koji ne drže previše do običaja. Jer kad se rodi beba, ništa se ne prepušta slučaju.

- Pile sa glavom, pogača, sir, so, crni luk i vino obavezan je sadržaj pletene kotarice, dok je torta od pelena – kaže Svetlana - poslednjih godina "modni detalj“.

- Ništa se loše neće destiti ako te torte ne bude, ali za rođake i prijatelje koji "drže do sebe“ ovakav poklon danas se jednostavno podrazumeva. Nije jestiva, ne treba se mučiti sa filom, a sadrži sve što dozvoljava mašta onog ko tortu poklanja. Ima oblik po želji, a osim pelena, ostalo se sve izamašta. Štramplice, igračkice, čarapice, portiklice, zvečkice, kupke.. sve je dozvoljeno. Što više, to bolje, pod uslovom da ne bude prenatrpano - objašnajva nam Svetlana sistem pravljenja ovog noviteta, u čemu već ima podužu praksu.

Prvu "tortu“ je napravila kad joj se porodila ćerka – za unuku. Otad ih je kreirala podosta, za prijatelje i rođake. Ponekad radi i po narudžbini. "Dobar glas daleko se čuje“, a njene torte već su stekle zavidan rejting u Pomoravlju.

U svaku kreaciju "ide“ do stotinu pelena, zavisi od veličine.

- Ideju sam dobila gledajući seriju "Seks i grad“. Ne sećam se više koja je glavna junakinja poklonila tortu, ali znam da sam ostala zadivljena. Pokušala sam i dobro mi je išlo, pa ih sad pravim za sebe i druge. Torta može biti obična ili spratna, nekad i na tri etaže, ali tad ode mnogo više "materijala“. Hoću reći, što je torta veća, roditelji imaju više pelena i ostalih stvari da koriste, pa je to vrlo praktičan poklon. Ne moraju bar nekoliko meseci ništa da kupuju do sledeće prilike i nove torte – objašnjava Svetlana korist od ovakvog darivanja.

Torta od pelena se daruje dok ima svrhe, odnosno, dok beba koristi pelene, najdalje do prvog rođendana.

Poslednja koju je napravila bila joj je ujedno i najdraža. Kreirala ju je danas i namenila svojoj drugoj unuci. Ćerka Ana rodila je Anju i za dan-dva obe dame izlaze iz porodilišta.

(Z. R. P.)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    20. novembar 2013 | 13:48

    Moja prijateljica Marina torte od pelena pravi vec pet godina. A tek prave, jestive! Nadjite je na facebook-u. Zena ima zlatne ruke.

  • Marrina

    20. novembar 2013 | 13:43

    Od kad to pravi moja kuma u Beogradu da ste zivi i zdravi..

  • Sm

    20. novembar 2013 | 20:27

    Jao vi u tom Beogradu ste uvek napredniji,boze sacuvaj da ne bude tako.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA