TEMA TELEGRAFA: Koliko će stranaca doći u Srbiju za Novu godinu i gde će je proslaviti?

 
  • 8

Većina stranaca voli da Novu godinu dočeka na Trgu republike i okolnim beogradskim ulicama. Prošle godine je na ulicama prestonice bilo i oko 200 Parižana

Stranaca je u Srbiji svake godine sve više, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, do septembra je u našoj zemlji boravio 701.321 strani turista, što je rast od 12% u odnosu na prošlu godinu.

Stranci su za devet meseci ove godine imali 1.520.032 noćenja u Srbiji, što je rast od 9% u odnosu na 2012. godinu. Najviše su dolazili turisti iz Bosne i Hercegovine (106.626 noćenja), Crne Gore (110.005) i Rusije (95.547). Bilo je i turista iz Slovenije, Italije, Nemačke, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i Bugarske.

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) navode za Telegraf.rs da su stranci najviše ove godine odsedali u Beogradu (732.412 noćenja) i Novom Sadu (122.152), a zatim i na Zlatiboru (55.875). Išlo se i u Vrnjačkoj Banju, Kragujevac, na Kopaonik, Niš i Suboticu.

Prošle godine našu zemlju posetilo je ukupno 809.967 stranaca.

Prema grubim procenama, tokom decembra i novogodišnjih praznika Srbija će ugostiti oko 140.000 stranih gostiju.

Iz Turističke organizacije Beograd (TOB) procenjuju da će u prestonici boraviti za vreme novogodišnjih praznika između 10.000 i 15.000 stranaca,  što je rezultat koji je ostvaren i prošle godine, s tim što iz ove organizacije poručuju da bi ovogodišnji skor mogao da bude i za nekoliko procenata bolji, najviše zahvaljujući dolasku građana Bugarske.

- Njih je sve više tokom novogodišnjih praznika u Beogradu, a očekuje se da će u Beogradu noćiti oko 2.000 Bugara za Novu godinu. U tih nekoliko dana doputuju i turisti iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Makedonije - kaže portparol TOB-a Dejan Veselinov za Telegraf.rs.

A gde stranci dočekuju Novu godinu u Beogradu?

Ukoliko je novogodišnji aranžman uplaćen preko agencije, onda je stranom gostu verovatno rezervisan doček  u nekom hotelu ili restoranu.

- U tom slučaju, hotel ili restoran imaju organizovan doček Nove godine, uz muziku i zakusku. Međutim, činjenica je da gro stranaca voli da Novu godinu dočeka na Trgu republike i okolnim beogradskim ulicama. Prošle godine je, na primer, na ulicama prestonice bilo oko 200 Parižana. Izbor gostiju često padne i na Skadarliju, u kojoj je tradicionalno dobar provod. Stranci vole i da tokom večeri obiđu više mesta - dodaje Veselinov.

Ranija istraživanja su pokazala da za dve do tri noći stranci potroše oko 500 do 600 evra po osobi, uključujući i trošak hotela.

(N. S.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    25. novembar 2013 | 08:34

    Bice jos takvih turista,da ne kazem odlivenih mozgova koji svake godine dodju da posete roditelje i dovedu im unuke koje nista ne razumeju i supruge koje nauce da kazu "hvala" "dobar dan" i "j***ga".E pa posle svega sta i reci nego j***ga.

  • Student

    25. novembar 2013 | 09:25

    Jao,to,zorka motorka ode bar na kratko!Ajd i ne vracaj se,ostani u "preko".Bude li te ovdje u ovom periodu,nalazimo se,pa tucem po prstima!Eto tako!

  • Marrina

    25. novembar 2013 | 09:57

    Zorice ja veceg hejtera Srbije od tebe nisam videla..Zamolicu urednike telegrafa da uvedu "hide" dugme kako bi mogli da blokiramo Zoricine komentare..Inace za tvoju informaciju dolaze i Amerikanci i vrlo rado se vracaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA