RS: Ovo je prvi i jedini Rom u policiji (VIDEO)

 
  • 11

Sandro Salešević (22) prvi je romski inspektor pripravnik sa fakultetskom diplomom u prijedorskom Centru javne bezbednosti

Sandro Salešević (22), nakon što je završio Fakultet za bezbednost i zaštitu u Banjaluci, postavljen je na mesto pripravnika u prijedorskom Centru javne bezbednosti. Salašević je upisao i četvrtu godinu radi sticanja boljeg obrazovanja i veruje da će trudom i ulaganjem u sebe steći stalno zaposlenje.

Prvi romski inspektor u redovima Ministarstva unutrašnjih poslova RS je trenutno glavni istorijski događaj i za ovu instituciju, ali i za najveću nacionalnu manjinu u BiH. Njegovo školovanje je stipendiranjem podržao Grad Prijedor, kao i Fakultet za bezbednost i zaštitu.

Najponosniji je mladićev otac Ramo Salešević, koji je na čelu gradskog Udruženja Roma, jer njegov sin ruši predrasude o Romima koji ne žele da se školuju i za koje nije knjiga, već deponija. On smatra da će Sandro biti dobar primer romskoj deci koja žele da završe fakultet i budu svoji ljudi.

- On je učio i uporedo radio i slušao roditelje. Zato apelujem na sve roditelje Rome da što više razgovaraju sa decom i da ih šalju u školu. Tako u Prijedoru imamo dvoje romskih redovnih studenata na fakultetu, 20 srednjoškolaca i oko 80 osnovaca. Iako žive u teškim uslovima, cilj je da ih usmerimo na obrazovanje, jer nam bez toga nema života - kaže Ramo i napominje da se o ovoj najbrojnijoj nacionalnoj manjini u RS i BiH i dalje slabo vodi računa.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Prijedor24h.com)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    18. novembar 2013 | 13:18

    Ja sam romske nacionalnosti,zivim u Beogradu gde sam zavrsio master studije na Fakultetu organizacionih nauka a trenutno sam na doktorskim studijama na Fakultetu politickih nauka kao i mnogi drugi sa fakultetskim diplomama nisam zaposlen "vucem" se na birou vec 3 godine i bio sam vise puta "izigran" na konkursima drzavnih institucija jer su primali kandidate koji ne ispunjavaju uslove konkursa (primali kandidate sa srednjom skolom,a uslov u konkursu je bio zavrsen fakultet).Sada ozbiljno razmisljam da odem iz zemlja pa neka me nazovu i "laznim" azilantom.

  • Marrina

    18. novembar 2013 | 12:50

    Ovakve rome postujem..Ima jedan plasticni hirurg na VMA rom...sto je dokaz da moze i da nema diskriminacije..

  • Dr_sokrates

    18. novembar 2013 | 13:30

    Eto ga javnI primer velike diskriminacije nad romima, prvi I jedini da je postao neko mu.ance. jel za rome je predvidjeno mesto u komunalnim preduzecima a za neke jace funkcije nisu podobni jel kako da neko ko je tamnije puti bude neki shef nekome svetlije put... a posle prave uzbunu sto romi traze neke povoljnosti. Pa kako da ne traze kada gde god se pojavi neko iz romske populacuje da konkurise za neko bolje radno mesto a iako je sa fakultetskim obrazovanjem gubi to mesto od nekog seljobera koji je prodao kravu I gurnuo koje prasence poslodavcu. A to je ziva istina. Oa zasto se niste setilI da je I milorad cavic rom I jos mnogo njih koji predstavljaju ovu zemlju marija serifovic itd.... tad nisu nisu romi a?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA