Sve više debele dece u Srbiji

 
  • 16

U Specijalnoj bolnici za bolesti metabolizma "Čigota" na Zlatiboru ove godine lečeno je 839 gojazne dece

Gojaznost dece u Srbiji, ali i u svetu poprima epidemijske razmere, a kako bi se posledice koje može da izazove po zdravlje predupredile, ove godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u Specijalnoj bolnici za bolesti metabolizma "Čigota" na Zlatiboru lečeno je 839 gojazne dece.

Pema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", u našoj zemlji je oko 18 odsto dece i mladih od sedam do 18 godina umereno gojazno i gojazno, a krivci za to su brza hrana i slaba fizička aktivnost.

Rukovodilac službe za gastrointestinalne i nutritivne poremećaje u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj prof. Nedeljko Radlović rekao je Tanjugu da je gojaznost bolest savremenog čoveka pa i dece i da je mnogo prisutnija u razvijenim zemljama kao što su SAD, Australija, nego u nerazvijenim.

- Gojaznost u detinjstvu predstavlja rizik trajne gojaznosti, posebno ako je prisutna tokom prve tri godine i tokom puberteta, kada je najintenzivniji rast i razvoj - naglasio je prof. Radlović.

On objašnjava da prevencija gojaznosti predstavlja izuzetan doprinos zdravlju pojedinaca, ali i cele nacije.

Program lečenja gojazne dece u Čigoti zaživeo je pre pet godina na predlog Društva pedijtara Srbije, kako bi se smanjile brojne posledice koje višak kilograma nosi sa sobom kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, ateroskleroze, degenerativna oboljenja kostiju.

Predlog za upućivanje gojazne dece u Čigotu daje izabrani lekar pedijatar, a overava ga lekarska komisija Republickog fonda za zdravstveno osiguranje i samo uz tako overen uput deca dobijaju potpuno besplatan tretman, odnosno troškove snosi RFZO.

Tokom prošle i ove godine u Čigoti je o trošku RFZO lečeno 1.818 dece uzrasta od 12 do 18 godina, i to prošle 979 i ove 839 dece.

Načelnica centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece u Čigoti Snežana Lešević rekla je Tanjugu da su u Centrar na lečenje dolazili dvanaestogodišnjaci koji imaju sto i više kilograma, sa povišenim krvnim pritiskom, masnoćom u krvi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    16. novembar 2013 | 10:57

    Amerikanizacija..prodjite pored MC-a i obratite paznju koliko roditelja vodi decu u Mek...

  • Tutor

    16. novembar 2013 | 11:02

    Njihovi roditelji su bolesni, deca nisu kriva.

  • Zlaja

    16. novembar 2013 | 10:54

    Seljaci jedni, debele su svinje a ne deca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA