Pepeo pokojnika uskoro će moći da se pospe bilo gde!

 
  • 14

- U većini evropskih zemalja građani imaju pravo da biraju da li će nakon kremacije njihov pepeo biti prosut nad rekom, jezerom ili imanjem. To je normalna stvar u civilizovanim zemljama i predstavlla osnovno ljudsko pravo - pravo na izbor - kaže sekretar udruženja "Oganj"

U Srbiji bi uskoro moglo biti dozvoljeno da se pepeo pokojnika rasipa iznad reka, šuma, oranica ili drži u na polici u kući.

Ministarstvo građevinarstva preispituje postojeći zakon o groblju i sahranjivanju, koji je usvojen 1977. godine, a koji zabranjuje prosipanje pepela pokojnika.

Uskoro će biti zakazane konsultacije sa nadležnima i javna rasprava na ovu temu.

- U većini evropskih zemalja građani imaju pravo da biraju da li će nakon kremacije njihov pepeo biti prosut nad rekom, jezerom ili imanjem. To je normalna stvar u civilizovanim zemljama i predstavlla osnovno ljudsko pravo - pravo na izbor, načelo na kojem Evropa vrlo insistira. Ukoliko Srbija želi da bude EU, hitno mora i da donese propise koji će biti u skladu sa evropskim - kaže za Maja Nikolić, sekretar udruženja "Oganj", koji je pokrenuo inicijativu o promeni zakona o sahranjivanju, ističući i važnost poštovanja poslednje pokojnikove želje.

Ovaj običaj u nekim zemljama poprimio je bizarne dimenzije, pa je najnoviji trend u svetu lansiranje pepela pokojnika u svemir.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    16. novembar 2013 | 11:15

    Pravoslavna vera ne dozvoljava spaljivanje tela...!

  • Koske

    16. novembar 2013 | 02:20

    To znaci da mi svi jedemo, pijemo i udisemo mrtve!! Cemu onda problem sa kanibalima? Jel i njima treba "sloboda" mozda i koja parada ali obavezno u centru grada.

  • русија

    16. novembar 2013 | 06:42

    у вц шољу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA