Četiri godine od smrti patrijarha Pavla! (FOTO)

 
  • 8

- Ceo svoj život posvetio je molitvi i narodu - rekao je episkop Andrej, govoreći o "monahu i duhovnom učitelju" patrijarhu Pavlu, za kojeg je rekao da je svoj život shvatao kao pokloničko putovanje

U manastiru Rakovica danas je služen pomen poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Pavlu, koji je preminuo pre četiri godine.

Liturgiju, a zatim pomen, služio je episkop remezijanski Andrej, pomoćnik patrijarha Irineja.

- Ceo svoj život posvetio je molitvi i narodu - rekao je episkop Andrej, govoreći o "monahu i duhovnom učitelju" patrijarhu Pavlu, za kojeg je rekao da je svoj život shvatao kao pokloničko putovanje.

Episkop Andrej je rekao da je patrijarh Pavle uvek imao vremena da sasluša probleme drugih i da im pruži pouku i da nikad nije odustajao od svoje čvrste vere.

Patrijarh Pavle sahranjen je u manastiru Rakovica po svojoj izričitoj želji, i počiva u porti kraj patrijarha Dimitrija, prvog poglavara obnovljene Patrijaršije.

Takođe, ovde je sahranjen i junak iz Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić, kao i neki od članova dinastije Obrenović. Tu je i spomen-ploča junacima balkanskih ratova.

Za vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji u manastiru je izbeglicama pružana pomoć. Patrijarh Pavle izabran je za poglavara SPC početkom devedesetih nakon što je tri decenije bio episkop na Kosovu, a prema rečima igumanije Fevronije, patrijarha Pavla je šamarao jedan Albanac.

Živeo je život dostajan jednog monaha i mnogima je bio uzor. Čudio se raskoši i skupim automobilima većine vladika, pa je mnogima bio trn u oku.

Njegova sahrana je jedna od najvećih u istoriji ove zemlje, a na poslednjem ispraćaju patrijarha Pavla na ulicama Beograda bilo je oko 600.000 ljudi.

Mnogi tvrde da nikada više neće biti takvog pastira i duhovnika u SPC, a njegov kult među Srbima i dalje živi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    15. novembar 2013 | 14:25

    Kada vidim njegove slike uveren sam da je lično od boga poslan!!! Neka mu je večna slava

  • Zemunac

    15. novembar 2013 | 13:36

    Nek' mu je vecna slava....

  • Neverovatno

    15. novembar 2013 | 14:36

    O Boze, zar je vec toliko proslo? Cuvaj srbe upokojeni patrijarhu, jer si jedan od svetih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA