Izraelci ušli tenkovima u Gazu, Palestinci ih napali minobacačima

 
  • 7

- Šest buldožera u pratnji nekoliko tenkova ušlo je oko 200 metara od granice u poljoprivredno zemljište, dok su helikotperi i špijunski avioni kružili iznad, blizu sela Kuza - izjavio je jedan očevidac

Izraelski vojnici ušli su danas u Pojas Gaze u pratnji tenkova, što je izazvalo minobacačku vatru sa palestinske strane, rekli su očevici, ali nisu odmah mogli da kažu da li je bilo žrtava.

Upad, istočno od grada Kan Junisa, na jugu pojasa, dogodio se u trenutku kada su mirovni pregovori na ivici kolapsa i nakon jučerašnje ostavke čitavag palestinskog pregovaračkog tima u znak protesta zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Šest buldožera u pratnji nekoliko tenkova ušlo je oko 200 metara od granice u poljoprivredno zemljište, dok su helikotperi i špijunski avioni kružili iznad, blizu sela Kuza - izjavio je jedan očevidac za AFP.

On je dodao da su " borci otpora ispalili mine u nekoliko navrata na izraelske snage i da su se čule eksplozije u tom području".

Izraelski vojni portparol nije mogla da potvrdi izraelski upad, ali je rekla da su mine pogodile Izrael kraj granične ograde, dodavši da nije bilo povreda ni štete.

Islamski džihad je rekao da su pripadnici te organizacije odgovorili na upad minobacačkom vatrom.

Rivalski Hamas koji vlada Pojasom Gaze je potom pritvorio dva borca islamskog džihada i držao ih dva sata pre nego što ih je pustio, rekao je portparol džihada.

Hamas nastoji da se drži godinu dana dugog primirja s Izraelom, kome je posredovao Egipat, nakon osam dana žestokih sukoba.

Međutim, 1. novembra četvorica pripadnika Hamasa su ubijeni i pet izraelskih vojnika su ranjeni u razmeni vatre.

Sukob je izbio tokom upada izraelske vojske u Pojas Gaze u nastojanju da se uništi tunel ispod granice, navodno prokopan za napade unutar jevrejske države.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA