Svetska banka daje Srbiji kredit od 250 miliona dolara za reforme

 
  • 4

- Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama, ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi - objasnila je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan

Svetska banka odobriće Srbiji kredit od 500 miliona dolara za podršku budžetu i pomoć vladi za sprovođenje reformi, a već u februaru ili martu 2014. mogla bi da odobri prvi kreditni paket od 250 miliona dolara za prvu fazu reformi, najavila je  direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldstin.

- Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama, ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi - objasnila je Goldstin.

Ona je precizirala da podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, za nezaposlene i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju za druga zanimanja.

- Potrebno je da vidimo sasvim jasan pravni okvir koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća. Vlada najpre mora da pošalje predlog izmena zakona o privatizaciji i stečaju na glasanje u Skupštinu. To je ključna stvar - predočila je Goldstin.

Ona je objasnila da je važno da Vlada nastavi utvrđivanje planova za svako pojedinačno preduzeće u restrukturiranju i to tako što će krenuti od većih i važnijih.

- Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu moći da odobrimo ta sredstva - objasnila je Goldstin.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Savić: Sliku mogu dobiti samo oni koji su svojom dobrotom i nebeskom dušom pokazali sjaj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IB500

    13. novembar 2013 | 20:31

    Samo vi uzimajte Kredite, to ce vas jednog Dana skupo kostati.

  • Cista radoznalost

    13. novembar 2013 | 20:20

    A kolika ce biti kamata na taj kredit,koji ce gradjani srbije morati da otplacuju?

  • Chwarak

    13. novembar 2013 | 22:39

    I naravno 90% tih para ce pojesti maca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA