EKONOMISTI: Južni tok neće sniziti cenu gasa

 
  • 2

Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari

Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da treba raditi na tome da što više poslova na izgradnji dobiju domaće kompanije, jer bi to doprinelo privrednom rastu Srbije.

- Gasovod nema direktnog uticaja na cenu gasa, to je rečeno i od ruske strane. Ako bude imao nekog uticaja, to ćemo saznati kad budemo znali kako će se tarifirati protok gasa, o čemu do sada nije bilo reči u javnosti - rekao je Kovačević.

On je dodao da će na izgradnji biti uposlena domaća radna snaga, ali da se oprema za rad na gasovodu ne može nabaviti iz domaćih izvora, tako da će biti "u priličnoj meri uvezena".

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Mahmud Bušatlija ocenio je da ne treba očekivati da sam početak radova na delu "Južnog toka" u Srbiji donese korist, ali i da bi na kraju izgradnje celog gasovoda moglo doći do pojeftinjenja cene protoka gasa.

- Mi ćemo imati određene benefite jer ćemo imati direktan pristup gasu, za razliku od dosadašnje situacije gde smo zavisili od transporta kroz Ukrajinu i Mađarsku. Očekujem da to može da dovede do korekcija cene transporta gasa, ali sam gas se procenjuje u odnosu na cenu nafte - rekao je Bušatlija.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • e sad moste militi

    12. novembar 2013 | 16:23

    Pa ko je to i ocekivao! Ono su Rusi, a ovo su Srbi! Braca po veri i krvi! Svaka vam cast srpski politicari, prodajete nas za saku dolara evo vec 25g!

  • Ostap Bender

    12. novembar 2013 | 20:41

    To što će tu biti zaposleni naši gradjani nema veze. Ionako imamo više od 700.000 nezaposlenjh, pa dve, tri hiljade manje više nije bitno. Treba i dalje da uvozimo preko Madjarske, jer od ccega će da zzive Madjari bez te provizije? Mora se o tome voditi raccuna, zar ne g. Bušatlija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA