Tito bio sahranjen dva puta!

 
  • 11

- Bilo je jasno da se ona samo pomoću dizalice može postaviti na grob, a tako dugotrajan i neizvestan čin ne bi bio baš efektan pred svetskim kamerama. Odlučili smo da umesto prave nadgrobne ploče stavimo "masku" - svedočio je inženjer Gavrilović

Josip Broz Tito, iz tehničkih razloga, sahranjen je dva puta - jednom za kamere, a potom i stvarno, otkrio je Inženjer Dragomir Gavrilović 2002. godine. Gavrilović je preminuo pre sedam godina, ali je četiri godine ranije otkrio da je Tito tog 8. maja zapravo sahranjen dva puta.

Budući da je gornja ploča nad Brozovim grobom, u kompleksu Kuće cveća u Beogradu, sva u mermeru, teška devet tona, želja Jovanke Broz da bude sahrajena uz svog supruga nije bila ostvariva. Za pomeranje ploče bila je potrebna dizalica, a taj zahvat ne bi bio jednostavan, bezbedan, ali ni jeftin.

Kada se Tito razboleo 1980. godine, Gavrilović se nalazio u Engleskoj i tamo video nadgrobnu ploču Viljema Šekspira na kojoj je uklesano samo piščevo ime, godina rođenja i smrti. Do tada je izgradio rezidenciju u Užičkoj 15, vilu „Mir" i još šezdesetak rezidencija i skloništa, ali i rezidenciju iračkog predsednika Sadama Huseina.

- Zovnem lekare Stankovića i Kičića, a oni mi kažu da je predsednik u komi, da je sve gotovo i da se pripremam za sahranu. Ali, s kim god sam od Titovih bliskih drugova pokušao da razgovaram o izgledu grobnice, svi su se hvatali za glavu i polušapatom mi govorili: „Gavro, ne spominji mi to, molim te" - rekao je Garilović.

Gavrilović je samoinicijativno iz nekakvog nacrta uzeo mere, angažovao radnike. Počela je izgradnja grobnice.

- Bilo je jasno da se ona samo pomoću dizalice može postaviti na grob, a tako dugotrajan i neizvestan čin ne bi bio baš efektan pred svetskim kamerama. Odlučili smo da umesto prave nadgrobne ploče stavimo „masku", takođe mermernu, ali znatno lakšu", svedočio je inženjer Gavrilović.

Gavrilovićevi nervi bili su zategnuti kao strune dok je posmatrao sahranu koju je gledao gotovo ceo svet, više od stotinu predsednika, na čelu sa Leonidom Brežnjevim i Karterovom mamom. Ipak, nije bilo neprijatnih iznenađenja. Kada su državnici napustili kompleks apočet je finiš sahrane. Sanduk sa maršalovim telom koji je zakovan stigao iz Ljubljane u Beograd, izvađen je iz grobnice, obložen bakarnom maskom i ponovo spušten na dno, a preko sanduka je stavljena betonska ploča, pa na nju navučena ona teška, mermerna.

U knjizi „Generalov let", general Dolničar potvrdio je Gavrilovićevo priznanje. Iako je on tvrdio da je mermerna ploča bila teška 12 tona inženjer Gavrilović najverovatnije je raspolagao preciznijim podatkom.

(Telegraf.rs /Izvor: Novosti)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    6. novembar 2013 | 19:14

    Plašili se, da se slučajno ne povampiri...

  • русија

    6. novembar 2013 | 19:02

    да се неби повампирио ! и глогов колац заборавио рећи

  • ap0calypto

    6. novembar 2013 | 20:22

    nije ni sahranjen tamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA