KAMPANJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: U 2013. ubijeno 40 žena, 1.200 tražilo pomoć!

 
  • 5

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, prošle godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena, a tokom ove godine taj broj je porastao na zabrinjavajućih 40

Regionalna kampanja "Potpisujem" posvećena ratifikaciji i punoj primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja prema ženama i u porodici, počela je ove sedmice u šest zemalja regiona, među kojima se našla i Srbija.

Srbija je osma država čiji je parlament potvrdio Konvenciju, međutim, prema rečima nadležnih iz Autonomnog ženskog centra, na snagu će stupiti tek kada je potvrdi najmanje 10 država.

- Konvencija SE donosi značajne novine u zaštiti žrtve i u odnosu prema izvršiocu nasilja - rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, navodeći primer krivičnog dela silovanja, koje je potpuno različito definisano u Konvenciji i u domaćem krivičnom zakoniku.

- Konvencija predviđa da nadležni organi obave procenu rizika od smrtnog ishoda, teškog povređivanja i ponavljanja nasilja i da policijski službenici imaju listu pitanja kako bi procenili koliko je situacija ozbiljna i da li žrtvu treba skloniti - objasnila je Ignjatovićeva ističući kako se u situacijama neposredne opasnosti moraju preduzeti hitne mere zaštite, i bez prisustva žrtve, izdavanjem naloga učiniocu da odmah napusti mesto stanovanja žrtve.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, prošle godine u Srbiji, u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena, a tokom ove godine taj broj je porastao na zabrinjavajućih 40!

Socijalnim ustanovama se godišnje javi čak 1.200 žrtava.

Apsurdno je, međutim, da je tokom 2012. izdato svega 79 naloga za iseljenje nasilnika, a da su centri za socijalni rad u tom periodu evidentirali oko 9.300 žrtava.

Advokat Vanja Macanović ukazala je da u srpskom zakonodavstvu postoji zastarela definicija silovanja koja bi trebalo da se promeni, u skladu sa Konvencijom SE, kao i da je za krivično delo "nedozvoljena polna radnja" i dalje predviđena samo novčana kazna!

- Od MUP-a smo tražili da se donese poseban protokol o postupanju sa žrtvama silovanja - rekla je Macanovićeva, dodajući frapantan podatak prema kojem ukoliko dođe do silovanja, država ne plaća troškove sudske medicine niti testiranje na droge za silovanje.

Kampanja "Potpisujem" trajaće do kraja naredne godine, a nadležni iz Autonomnog ženskog centra najavili su za 10. novembar u Skupštini Srbije konferenciju posvećenu Konvenciji SE.

(K. V.)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoznala

    6. novembar 2013 | 15:29

    Marina,ne dao Bog da dozivis to. Ne opravdavam nasilje i sama sam dobivala batine,isla modra na posao. Roditelji su me vratili sa kapije,dva mala deteta imala sam. Koji sam imala izbor nego da budem tu gde jesam i borim se.

  • Marina Krsmanović

    6. novembar 2013 | 14:53

    Jednom da digne ruku na mene,ne bi me video vise u zivotu..Ne razumem zene koje ostaju pored takvih muskaraca,ili im se vracaju...

  • Radoznala

    6. novembar 2013 | 18:59

    Draga Zorice,obrati paznju kako sam pisala. Rekla sam da sam dobijala batine,ne da ih jos uvek dobijam. Hvala Bogu,nije dugo trajalo,zivim srecno i sa svojom decom sam. Opet kazem,zena treba da se bori. Najlakse je okrenuti ledja svemu i pobeci. Na kraju krajeva decu sam ja trazila da rodim a ne oni da se rode. Tako da sam ponosna za sve sto sam se izborila i uspela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA