EKONOMSKA POBEDA: Srbija mnogo privlačnija od Hrvatske za investitore!

 
  • 25

Do kraja godine Srbiju očekuje milijardu evra stranih investicija, a Hrvatsku duplo manje, zbog čega mediji u Zagrebu besne na tamošnja ministarstva i vladu

Srpska privreda, sa svim svojim boljkama, daleko je privlačnija za strane investitore od Hrvatske, koja se godinama unazad oslanja isključivo na prihode od turizma.

Interesantno da su ovu temu pokrenuli pojedini mediji u Hrvatskoj, ljuti na tamošnje političare što "bezglavo bauljaju" svetom u potrazi za investitorima, koji u Hrvatsku nikako da stignu i pokrenu neke značajnije projekte.

Od januara do juna ove godine, prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatsku je ušlo 427 miliona evra, a u Srbiju je, u istom periodu, investirano 526 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

U avgustu je uloženo još 174 miliona evra u našu zemlju, pa je trenutni skor direktnih stranih investicija u Srbiji 700 miliona evra.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) procenjuju da će do kraja godine biti preko milijardu evra investicija u Srbiji. Hrvatska je prošle godine uspela da privuče ukupno 973,3 miliona evra.

- Srbija jeste privlačnija ulagačima zato što je već godinama okrenuta kompanijama koje proizvode i izvoze. Mi smo još 2006. doneli strategiju stranih ulaganja koja ima za cilj da privuče investitora da dođe i izvozi bez carina ili s minimalnim carinama. Na taj način se pospešuje srpski izvoz, a ta strana kompanija plaća državi poreze, doprinose i daje plate, mahom srpskim radnicima, u tim preduzećima - kaže za Telegraf portparol SIEPE Aleksandar Miloradović.

Prema njegovom mišljenju, treba uzeti u obzir da su u Srbiju ove godine došli investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) poput "Etihada", koji će uložiti 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju "Air Serbia" i obezbediti još 60 miliona evra kroz kreditne linije. Tu je i kompanija "Mubadala" koja je zainteresovana da pravi razvojni centar, a u perspektivi i fabriku čipova, kao i kompanija "Al Dahra", s kojom je potpisan ugovor od 400 miliona dolara. Konačno, Razvojni fond Emirata odobrio je još toliko za navodnjavanje oranica i kredititanje srpskog seljaka.

Ne treba zaboraviti ni "Boš", koji ovog meseca otvara fabriku u Pećincima, i ta investicija iznosi 70 miliona evra. Američka kompanija "Kuper standard" postavila je u Sremskoj Mitrovici kamen temeljac za fabriku automobilskih zaštitnih sistema, u koju će biti investirano 35 miliona evra.

Kompanija "Leoni" započela je izgradnju fabrike za proizvodnju auto-kablova u Malošištu kod Doljevca. Ova fabrika će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara i zaposliće oko 1.500 radnika. Investicija je vredna 21 milion evra i fabrika će biti završena do septembra 2014. godine.

- U vreme krize Srbija je uspela da privuče jedan "Fiat", što je dobar primer, signal i drugim investitorima da ove može da se pokrene proizvodnja koja će da donosi profit - dodaje Miloradović.

Na pitanje da li bi sada Hrvatska mogla da "prekopira" model po kojem je Srbija pridobila ulagače, on kaže da je Hrvatska u Evropskoj uniji u kojoj su "karte već podeljene".

- Srbija sada crpi najbolje efekte svoje pozicije, koja je u takozvanom predsoblju EU. Imamo potpisane ugovore s mnogim zemljama i nižu cenu rada od zemalja Unije - kaže naš sagovornik.

On smatra da je Hrvatska napravila grešku što je ukinula svoju agenciju koja se bavila stranim ulaganjima, što joj se sada obija o glavu.

Nedavno je i ekonomista "Sosijete ženeral banke" u Splitu Zdeslav Šantić rekao da je prednost Srbije što ima najveće tržište u regionu, ali i niske troškove radne snage.

- Srbija je najveća zemlja u našem regionu, a samim tim je njeno tržište za strane investitore i najprivlačnije. Mora se imati u vidu, osim toga, da su troškovi, kad je reč o prosečnoj bruto zaradi, u Srbiji niži gotovo tri puta nego u Hrvatskoj - ocenio je Šantić.

(N. S.)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA