Slike opljačkane od Jevreja nađene u stanu sina bivšeg direktora muzeja

 
  • 0

Slike su otkrivene u stanu Rolfa Gurlita, sina poznatog trgovca umetničkih dela, koji je početkom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka bio dirketor muzeja u Cvikau

U Minhenu su nemački istražni organi pronašli i zaplenili 121 uramljenu sliku i 1.285 neuramljenih umetničkih dela, vrednih oko milijardu evra - među kojima su ulja na platnu, litografije i akvareli velikih umetnika, poput Anrija Matisa, Pabla Pikasa, Maksa Libermana, Maksa Bekmana, Albrehta Direra, Marka Šagala i drugih, javlili su nemački mediji.

Mediji ukazuju da dela potiču iz kolekcija jevrejskih poštovaoca umetnosti, koje su nacisti konfiskovali.

Mnoga od tih dela, pronađenih u jednom stanu u Minhenu, ne pripadaju modernoj umetnosti i najstarije od njih potiče još iz 16. veka, rekla je danas na konferenciji u Augzburgu istoričarka umetnosti Majke Hofman, navodeći da se među pronađenim slikama nalaze i do sada nepoznata dela Marka (Zaharoviča) Šagala, jevrejskog slikara rođenog u tadašnjoj Rusiji.

Viši državni tužilac Rajnhard Nemec je precizirao da je ukupno pronađeno 1.401 delo, a mediji, ukazujući na poreklo dela, podsećaju da su nacionalsocijalisti oduzimali slike Jevrejima i prisiljavali ih da dela prodaju ispod vrednosti i da je, po završetku Drugog svetskog rata, zakonski definisan povraćaj umetnina, ali da u DDR to nije važilo.

Istražni carinski organi su, prema jednom izveštaju magazina "Fokus", u stanu jednog 80-godišnjaka u Minhenu zaplenili dela Pikasa, Matisa, Šagala, Bekmana, Libermana i drugih umetnika.

Državno tužilaštvo istražuje ceo lučaj, Centralni savet Jevreja Nemačke traži sveobuhvatno objašnjenje, a advokati jevrejskih naslednika su ljuti, zato što se pronalazak ovog umetničkog blaga držao u tajnosti i da je to u suprotnosti sa Vašingtonskom deklaracijom, u kojoj su se 44 zemlje dogovorile o postupcima prema umetničkim delima, zaplenjenim u vreme Drugog svetskog rata.

Istražitelji su blago otkrili, kako prenose mediji, u stanu Rolfa Gurlita, a delo je ranije pripadalo njegovom ocu, poznatom trgovcu umetnina Hildebrandu Gurlitu, koji je preminuo 1956. godine, a koji je početkom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka bio dirketor muzeja u Cvikau.

Poreski i carinski istražitelji su još pre dve godine pratili Gurlita, koga su "primetili" tokom jedne rutinske kontrole u vozu, a čitavu priču o blagu objavio je sada nedeljnik "Fokus".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA