PRVA KUVARICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U SRBIJI: Svinja je ovde kralj!
Amerikanka Kimberli Bruk Braun, poznata kao "prva kuvarica Amerike", već nakon jednog obroka u Srbiji znala je, a da nije ni bila svesna, najpoznatiju srpsku doskočicu o mesu.
Ova kuvarica Srbiju i Kragujevac posetila je kako bi bila član žirija Prvog juniorskog internacionalnog kupa, takmičenja mladih kuvara.
Reč je o ženi koja je šef kuvara i koja ima više od 25 godina iskustva. Jedina je afroamerikanka koja je postala član Američke akademije šefova u tridesetogodišnjoj istoriji ove institucije.
Na dan kada je trebalo da za portal Telegraf.rs odgovori na pitanja koliko zna o srpskoj kuhinji i šta joj se najviše sviđa, Kimberli kaže da je na tlu Srbije pojela samo jedan obrok.
- Bilo je to dosta mesa na jednom velikom tanjiru i to mi se baš dopalo. Još nisam dovoljno upoznala vašu kuhinju, ali jedno mi je jasno − svinja je ovde kralj! Mislim, svinjetina. Obožavam svinjetinu - kaže Kimberli, uz gromoglasni smeh sagovornika.
Niko od okupljenih nije imao hrabrosti da joj prevede srpsku doskočicu: "Dok ne probam lava, svinja je za mene car životinja", niti onu: "Lav jeste car životinja, ali svinja je carica". Verovatno će Kimberli u tri dana gostovanja u Kragujevcu i to negde čuti.
- Želela bih da vidim kako pripremate slatkiše, obožavam ih. Volela bih i da probam vaše povrće, koje začine i uopšte koje sve biljke koristite. Nikad i nigde ne propuštam da jedem upravo hranu karakterističnu za podneblje na kojem sam. Hrana je fenomenalan način komunikacije među ljudima, a odlična je i za upoznavanje. Mi zaista jesmo ono što jedemo - kaže prva kuvarica Amerike.
Ovaj nadimak dobila je jer je Mišel Obama jedan od pokretača inicijative da se u američkim školama, gde deca jedu dva puta dnevno, izmeni meni koji je bio prepun brze i nekvalitetne hrane.
Kimberli Bruk Braun kaže da s jednakom ljubavlju kuva i podučava mlade kuvare, od toga kako da zasade baštu i očuvaju je, do pripreme finalnog proizvoda na tanjiru.
Ona je ocenjivala radove mladih kuvara iz 15 zemalja koji su se takmičili u Kragujevcu. Reč je mladima koji će, kao malo ko, gotovo sigurno naći posao u Srbiji. Ako žele da za svoj posao budu dobro plaćeni moraće van države, tvrde kuvari. Na pitanje koju osobinu kuvar mora da ima, Kimberli kaže − da voli hranu.
- Dobar kuvar mora da bude otvorenog uma i radoznao, da voli da proba različite vrste hrane koju ljudi jedu na našoj planeti. Mora da voli svoj posao i mora mnogo da radi. Ne sme previše da pije i da puši, jer to uništava receptore za ukus i miris. Dobar kuvar mora da bude strastven kada je kuvanje u pitanju. Tako ljudima obezbeđujete ono što održava život, a to je hrana - kaže Kimberli Bruk Braun za Telegraf.
"Prva kuvarica Amerike" dala je kuvarima i jedan neobični, uskostručni savet o tome šta kuvar treba da ima.
- Trebalo bi da ima dobre cipele, veliko srce i istrajnost! Obavezno je odlično negovati svoja stopala! Odgovarajuće cipele i odgovarajući podovi u kuhinji određuju koliko ćete dobro raditi tokom dana. Srećna stopala jednako je srećan šef - poručuje na kraju Kimberli za časopis "Gastromag", koji je bio jedan od organizatora sajma u Kragujevcu.
(M. M.)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Gruzanin
Crevca ( punjena i na rostilju ), piktije ali mesnate, cvarci takodje mesnati i ne duvan cvarci, beli bubrezi, razne varijante dzigerice, kavurma, itd. Sta bese to povrce?
Podelite komentar