PRIJEDOR: Iskopana 333 tela iz masovne grobnice (FOTO)

 
  • 41

Pretpostavlja se da su u grobnici tela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u severozapadnoj Bosni. Forenzičari veruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH

U masovnoj grobnici na području Tomašica kod Prijedora do sada su pronađeni posmrtni ostaci tačno 333 osobe, od čega je 210 kompletnih tela žrtava, a ostatak su delovi posmrtnih ostataka još 123 žrtve, potvrdio je Mujo Begić, supervizor forenzičkog tima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je za Anadoliju da se ekshumacija nastavlja i da kraj "nije ni na vidiku". Forenzičari veruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH, koja se prostire na čak 3.000 kvadratnih metara. Pretpostavlja se da su u grobnici tela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u severozapadnoj Bosni.

Svedoci tvrde da je izvorno na području Tomašica bilo pokopano oko 1.000 tela, ali postoje indikacije da su neka potom otkopana i sahranjena na drugim mestima kako bi se prikrili tragovi zločina.

- Sada želimo da pronađemo posmrtne ostatke i preostalih od ukupno 1.000 osoba za koje, na osnovu izjava svedoka, verujemo da su ovde bili ukopani. Želimo da otklonimo sve sumnje oko toga koliko se osoba nalazi na ovom području, odnosno da pronađemo sve osobe koje su ovde ukopane - kazao je Begić, dodajući kako istražitelji žele da urade što više posla do hladnijih dana i početka padavina.

Prema njegovim rečima, ovi ljudi su ubijani na kućnom pragu, na ulicama, njivama

- Nije se biralo je li reč o muškarcima, ženama, deci, starcima… Svi su redom ubijani bacani u ovu grobnicu. Većina njih je streljana - rekao je Begić.

S tim u vezi potvrdio je da njegov tim očekuje da će pronaći ostatke sedamnaestoro dece, od kojih je najmlađa bila 18-mesečna beba koja je ubijena zajedno sa njenom majkom i dedom. Institut za nestale osobe je godinama znao za grobnicu u Tomašici, ali ne i tačno mesto.

Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dve godine. Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je Crni vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tela. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom rata u toj zemlji.

(Telegraf.rs / Izvor:reuters.com)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    1. novembar 2013 | 18:31

    Strasno,(jadan narod)!!!svi su bili jadni i zatucani i muslimani,i katolici i pravoslavci iz bosne kad su mogli tako zverski da se ubijaju medjusobno!zarad cega???a svi oni su bosanci!!!

  • Правда

    1. novembar 2013 | 17:31

    Nisu to najvece masovne grobnice u BiH.Najvece su u Staroj Gradisci.Desetine hiljada zaklanih Srba na jednom mestu.Niko nije odgovarao niti mu je sudjeno za ovu kasapnicu.Niko ih nije otkopavao niti dostojno sahranio.Niko ih i ne spominje.Zbog toga se sve i vrti u krug.

  • milos Pariz

    1. novembar 2013 | 17:18

    Strasno Ja sam Srbîn. Ako je ovo neka budala od Srba uradilà. Izvinjavam se i stidim se. Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA