BiH: Zamenik premijera majstore plaćao državnim novcem (FOTO)

 
  • 0

Rezerva podrazumeva novčana sredstva koja se u državnom budžetu izdvajaju za hitne i neplanirane situacije, troškove međunarodnih sporova, finansiranje novih institucija i donacije neprofitnim organizacijama

Zamenik premijera Bosne i Hercegovine Nikola Špirić obnavlja kuću na porodičnom imanju u mestu Brda kod Drvara. Komšije Zdravko Petković i majstor Borislav Vještica tokom nedelje rade na njemu. Obojica su korisnici novčane pomoći od nekoliko hiljada maraka koje je Špirić odobrio iz budžetske rezerve.

Rezerva podrazumeva novčana sredstva koja se u državnom budžetu izdvajaju za hitne i neplanirane situacije, troškove međunarodnih sporova, finansiranje novih institucija i donacije neprofitnim organizacijama. Savet ministara BiH odlučuje o upotrebi tekuće rezerve, s tim da predsedavajući i njegova dva zamenika imaju pravo da četiri odsto rezerve potroše "hitno", bez javnog konkursa i pravdanja troška.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, za manje od četiri godine za hitno trošenje izdvojeno je blizu 1,8 miliona konvertibilnih maraka iz budžetske rezerve.

Nešto više od pola miliona maraka otišlo je za oko 230 pojedinaca, iako u pravilnicima nije navedeno da se tako novac može trošiti. Novac je išao i za komšije i stranačke kolege političare.

Nešto manje od 410.000 KM odobrio je Nikola Špirić za 138 pojedinaca, pri čemu je skoro trećina novca otišla Drvarčanima.

Špirić je pre dve godine bio predsedavajući Saveta ministara BiH, a trenutno je na funkciji zamenika predsedavajućeg i na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH. Špirićeve kolege u sadašnjem ili prethodnom mandatu Vjekoslav Bevanda, Sadik Ahmetović i Zlatko Lagumdžija su novac, uglavnom, delile udruženjima.

Prema službenoj dokumentaciji Ministarstva finansija i trezora BiH, Vještica je ove godine dobio 3.000 KM, a njegova ćerka Nikolina 2.000 KM iz budžetske rezerve. Novac su dobili na osnovu pismenih molbi koje su uputili Špiriću.  Otac je u molbi naveo da mu je porodica u lošoj finansijskoj situaciji, dok je kćerka u svojoj navela da joj novac treba za školovanje.

 

Špirić je novac odobrio 13. 5. 2013. godine, odnosno isti dan kada su oba zahteva i primljena.

 

I Zdravko Petković, drugi majstor koji se brine o Špirićevom imanju u Brdima, dobio je novac iz budžetske rezerve. Špirić mu je 2011. godine odobrio 1.500 KM za lečenje, a godinu pre 2.000 KM za obnovu stočnog fonda, iako Petković ima stado od 150 ovaca. Špirić ne vidi ništa sporno kod davanja novca pojedincima.

Međutim, državni revizori su u Izveštaju o reviziji budžeta institucija BiH za 2011. godinu naveli da ova sredstva nisu predviđena za pojedince. Revizor Miro Galić kaže da se problemi sa potrošnjom budžetske rezerve ponavljaju iz godine u godinu zbog nedostatka jasnih kriterijuma u dodeli novca.

- Jednostavno, nemate pravila igre. Kad nemate pravila igre, nemate kriterijume. Onda dolazi do izražaja taj subjektivizam - kaže Galić.

Budžetska rezerva je definisana Zakonom o finansiranju institucija BiH. Pravo na hitno trošenje uvedeno je 2007. godine. To trošenje budžetske rezerve odobrava predsedavajući saveta i njegova dvojica zamenika na osnovu zahteva i subjektivne procene. Ne postoje javni oglasi ili poziv građanima BiH iz kojeg bi saznali da mogu uputiti zahtev za dodelu ovog novca.

(Telegraf.rs / Izvor: cin.ba)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA