MESIĆU NE SMETA ĆIRILICA: Ne finansiraju me Albanci, Srbija me plaća 25 evra mesečno!

- Mene nikad nije albanski lobi finansirao.To su priče hrvatskih nacionalista. Smetam im jer sam antifašista. A ustaše su ubile11 članova moje familije. I šta? Da budem ustaša? - pita se bivši hrvatski predsednik

  • 4

Stipe Mesić, poslednji predsednik SFRJ i bivši predsednik Hrvatske, izjavio je u intervjuu za nedeljnik NIN da su Tuđman i Milošević neprekidno razgovarali za vreme rata, da pitanje Istre nije isto kao i pitanje Kosova i Metohije, kao i da mu ne smeta ćirilica u Vukovaru.

Mesić otkriva da ne prima penziju od 39 evra iz Srbije, već 25, kao i da o parama u njegovoj kući odlučuje žena.

Sećate se Nikolića i Vučića?

- Sjećam se. I ja sam se dva puta našao s Nikolićem, ne tako davno.

Rukovali ste se?

- Je! I poljubili se! Nikakav problem nisam imao. Što se Vučića tiče, Srbija ima velike probleme i ako ponovo ide u industrijalizaciju, angažira strani kapital, to je dobro.

Nemate problem što vas na sudu, usred Zagreba, optuženi pozdravi s "dobar dan" na albanskom jeziku? Ili što vas optužuju da vas finansira albanski lobi?

- Mene nikad nije albanski lobi finansirao.To su priče hrvatskih nacionalista.

Zašto bi to hrvatski nacionalisti pričali, doneli ste im nezavisnost?

- Smetam im jer sam antifašist. A ustaše su ubile 11 članova moje familije. I šta? Da budem ustaša?

Kad bi se Istra odlučila da se otcepi, podržali biste to?

- Ne. Kosovo je druga priča. Miloševiću je trebao taj teren, Albanci sa svojim pinklicama van Kosova i tu naseliti Srbe iz Krajine. To je u stvari njihov plan. Kada je pao Milošević, Srbija je morala vratiti autonomiju, i onda imati partnere s kojima će razgovarati. Ali Srbija nije vratila autonomiju, zato što je dobila UČK. Trebalo je imati političke mudrosti i odmah vratiti autonomiju.

Smeta vam ćirilica u Vukovaru?

- Apsolutno ne. Učio sam ćirilicu. Pročitam knjigu i kada me pitate je li na ćirilici ili na latinici, teško ću vam odgovoriti, nisam ni pimjetio. Svejedno je.

Imali ste špijuna u Predsedništvu? Prisluškivao je razgovore?

- Da. Moju kancelariju samo su vrata delila od sale u kojoj se održavala sjednica Predsjedništva. Mogao je čuti bez ikakve tehnike. Čuo je i kada je Milošević tražio izjašnjavanje generala Adžića i Kadijevića zašto se vojska zadržava na Vukovaru, zašto ne idu na Zagreb, jer bi time bilo, kako je govorio, sve riješeno.

Još primate onih 39 evra iz Srbije, za penziju?

- Dvadeset pet evra.

Šta kupite za taj novac iz Srbije?

- Da vam otkrijem tajnu, nikada nisam nisam dobio plaću u svoje ruke. Kad sam dobio prvu plaću, već sam bio oženjen i dao sam je svojoj ženi, i daću joj i zadnju. Ona odlučuje.

(Telegraf.rs / Izvor: NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA