Za osnivanje firme potrebno je svega 100 dinara, ali dodatni troškovi će na kraju narasti na nekoliko hiljada. Struju mali kafić plaća oko 15.000 ili 500 dinara dnevno, a knjigovođu oko 300 dinara dnevno
Od vas velikih gazda koji misle da sve znaju, morao da pobegnem preko da bih uspeo da nahranim porodicu, otisao sam I nisam se pokajao, vi mislite da je lako raditi kao konobar ceo dan I pri tom mislite da smo robovi, dajte konobaru normalnu platu pa vas nece krasri, ne gospoda bi sve za sebe I konobar kad mazne sto kinti zvoni na sva zvona a kad treba da se da plata, jbg, nemam sad sledece nedelje I sledece I tako u krug tako da gazde su gazde a konobari su konobari u sustini nema ni postenog gazde a nema ni konobara, licno smatram da je kod nas ugostiteljstvo otislo do djavola
Realno ti zelim da budeš vlasnik jednog takvog objekta o kome prosipas toliko pameti. Pa se vidimo na jednom ovakvom forumu za par godina. Mozda i meseci.
Minimalna dnevnica konobaru je 1000din. Sto je 60.000,oo mesecno. Doprinosi za tri radnika( na minimalcu) oko 44-47.000,oodin. Doprinosi i porez na dohodak preduzetnika (osnivaca) najmanje15.000,oo din. Porez na prihod od izdavanja( na 500eur zakupa oko 12.000,oo ) . Pored ostalih navedenih troskova tesko da je 7000din dnevno, dovoljno.
Za realnog. Dečko nemaš ti pojma kako se vodi posao ti samo misliš da znas. Ja inače nisam vlasnik takvog nekog objekta ali sam upucen u nacine poslovanja nesporno je da ima uspesnih objekata sto je za svaku pohvalu ali velika većina objekata pogotovo u manjim sredinama posluje na ivici da zatvori lokale jos ako sve ovo gore plate prijave i dozvole konobarima da rade kako oni misle da treba ( a čini mi se da si ti jedan od tih pametnih konobara) nece dugo potrajati ni njihovo poslovanje zato dečko realni ulozi svoj novac vreme zivce itd pa daj konobaru dnevnicu onoliku koliko ti misliš da zasluzujes sada pa da te malo potkrada sto i ti verovatno radiš malo pokrade gosta malo gazdu pa da vidimo koliko dugo ćeš opstati i naravno plati sve ostale obaveze koje su gore navedene i javi se da vidimo kako poslujes i da li opstajes. Želim ti svu srecu u početku i da dugo trajes.
Prvo , to sto ti nisi vlasnik to macku o rep...Svi vi biste da budete gazde , a ponizenje vam je da radite za 20000 hiljada ? Pa prijatelju ako hoces da budes gazda onda budi smeker do kraja , a ako neces uvek te ceka tih 20000 hiljda , drugo , to sto ja nemam pojma ajde mi ti molim te objasni ? Ovako 70 % lokala su prostori poslovnog prostora koji su dobijeni na mufte i koji su inace nekada davno oduzeti pravim vlasnicima , ali da ne ulazim u dalju pricu , sve se to resava preko koverte direktorima poslovnog prostora , dugo , sve se radi na crno , ako imas pazar 100 hiljada na belo se kuca 10 i to samo ako mora , od 10 radnika prijavljeni su samo oni u prvoj smeni i to u 30 % lokala , sto se tice ponude , bolje da ne pricamo sta se sve stavlja i nudi , od toga da se toci cesmovaca u rosu i akvu do toga da se kupuje " domaca " rakija na bidone za litar 300 dinara , hrana se nabavlja uglavnom kod matijevica a kafa...pa brate Amigos 1 kg soma dinara ...E a onda prica o mom potrkadanju tacnije konobara , vidi druze kao sto sam sve vec naveo iz cele price , gazda potkrada drzavu , gazda potkrada mene , gazda me gleda kao govno , gost me gleda kao govno ali sam ja i dalje gospodin , nasmejani i prijatni ugostitelj koji gleda svakog mometa da odredjeno vreme u kafani gostu ucini lepsim , ne potkradam niti cu se spustati na taj nivo da potrkradam nekoga za 100 dinara , to radite vi gazde ! Znas koliko sam puta radio rodjendan , gde dodje gazda i kaze ...nakucaj mu jos 5 hiljada ...alavo mu dupe , nisam jos radio u lokalu gde gazda nije kukao na doprinose , poreze a ispred parkiran auto od 20 hiljada eura , 3 letovanja , zimovanje...znas , maltene ja treba njega da zalim...jadan gazda nema za cetvrto letovanje ! Nemoj bre da mi pricas pricu ...ja ne znam kako se radi posao ...ne ti znas ...5 godina sam radio kao konobar , 4 godine radim kao menadzer i nemoj ti koji si verovatno gazda negog usranog kafica gde mendjas radnice da mozes da ih pojebes i sutnes meni da pricas o poslu ! Prvo naucite da vam posao zavisi od zadovoljnih radnika pa cete onda doci do toga da te radnike cenite i postujete kao ljude , i da njima sa cak tako smesnim primanjima nekada i pohvala i lepa rec od gazde znace vise nego same pare !
Prvo , da se ne lazemo i sam sam deo jednog ugostiteljskog objekta ... da je sve tako crno ne bi nicali kafici na svakom koraku ! Ovako u ugostiteljstvu je prijavljeno mozda 20 % radnika , uglavnom se radi na crno , drgo kuca se 10% prometa , a inspekcija se po obicaju podmaze ako nekada i dodje ,jer recimo u objektu gde ja radim , inspekcija nije usla 2 godine , a ima toliko materjala da je to za nepoverovati , trece uvek se ugostitelji vataju za te male marze a nemojte molim vas da mi pricate o tome kad u 80 % tih manjih objekata drze kafu gde ih jedna merica kosta 10 dinara a naplacuju je 130 ...gde toce rakije i alkohol iz bidona a kao veliki poznavaoci i sami gosti hvale istu ..prosto da puknes od smeha , gde ti gazda gleda baksis kao platu i ustvari ti je on omogucio da dodjes do istog , kao da ti on daje baksis iz svog dzepa i gde su dnevnice u ugostiteljstvu pre 10 godina bile 800 a sad su 1000 dinara ! Uz sve to uz kladionice , kafici nicu kao pecurke i gde sad ti u krugu od 1 km imas 10 objekata koji se retko zatvaraju... prosto se ne secam koji je to zatvorio...a ustvari zatvaraju oni koji misle da je kafic mesto gde ces da popijes kaficu sa prijateljima i samo na kraju veceri da pokupis pare u vreci . To ne ide tako , kafic mora da ima marketing , kvalitetno i posteno osoblje , pozitivne i nasmejane ljude , dobru ponudu , kvalitetnu ne napadnu muziku , sredjen enterijer koji ce se na neki nacin razlikovati od drugih i ako nista drugo privuci ljude makar za pocetak da potrose neki dinar kod tebe , a kod nas bi ljudi sve preko noci i to pre svega da mogu da se hvale kako su gazde i brzo zaborave da su i sami do juce bili samo obicni radnici ... i onda naravno od sve te nabedjenosti , stvari krecu na dole . Jednostavno je , situacija je takva da samo veliko ulaganje donosi veliki novac , proslo je vreme malih kafica , zanatlija i malih prodavnica ...sve je megalomanski i ako zelis da se bavis ugostiteljstvom to je prosto nemoguce sa malim parama , jer je ugostiteljstvo dobar biznis ako krene , ali ako ne krene ima mnogo nepovratne investicije ...! Nije sve tako crno kao sto se predstvalja , mislim kao sto sam naveo imam dugogodisnje iskustvo u ugostiteljstvu i ni jedan od poslodavaca nije lose ziveo od tog biznisa , ali je vremenom zaboravio da ceni radnike , vremenom se obahatio a zaboravio je da su i ti radnici zivi ljudi pa onda kad krenes da menjas ,sto osoblje , sto cene (uvek na gore) , sto muziku , sto ponudu ... onda je nekako normalno da posao krene na dole ... !
Zoran
Nisu jos ubaceni cena kase,kao i GPRS terminala u kalkulaciju troskova
Podelite komentar
Bond
Koje ste vi budale. Svadjate se medjusobno. Glavni krivac je drzava koja guli,dere i jase ovaj narod. S parama od PDV-a se kupuju razne glupost
Podelite komentar
Tutor
Ti laik pojma nemaš, doprinosi za minimalac su oko 4500 din.
Podelite komentar
Branko
Od vas velikih gazda koji misle da sve znaju, morao da pobegnem preko da bih uspeo da nahranim porodicu, otisao sam I nisam se pokajao, vi mislite da je lako raditi kao konobar ceo dan I pri tom mislite da smo robovi, dajte konobaru normalnu platu pa vas nece krasri, ne gospoda bi sve za sebe I konobar kad mazne sto kinti zvoni na sva zvona a kad treba da se da plata, jbg, nemam sad sledece nedelje I sledece I tako u krug tako da gazde su gazde a konobari su konobari u sustini nema ni postenog gazde a nema ni konobara, licno smatram da je kod nas ugostiteljstvo otislo do djavola
Podelite komentar
balkan boy
Realno ti zelim da budeš vlasnik jednog takvog objekta o kome prosipas toliko pameti. Pa se vidimo na jednom ovakvom forumu za par godina. Mozda i meseci.
Podelite komentar
LAIK
Minimalna dnevnica konobaru je 1000din. Sto je 60.000,oo mesecno. Doprinosi za tri radnika( na minimalcu) oko 44-47.000,oodin. Doprinosi i porez na dohodak preduzetnika (osnivaca) najmanje15.000,oo din. Porez na prihod od izdavanja( na 500eur zakupa oko 12.000,oo ) . Pored ostalih navedenih troskova tesko da je 7000din dnevno, dovoljno.
Podelite komentar
rabbit
Za realnog. Dečko nemaš ti pojma kako se vodi posao ti samo misliš da znas. Ja inače nisam vlasnik takvog nekog objekta ali sam upucen u nacine poslovanja nesporno je da ima uspesnih objekata sto je za svaku pohvalu ali velika većina objekata pogotovo u manjim sredinama posluje na ivici da zatvori lokale jos ako sve ovo gore plate prijave i dozvole konobarima da rade kako oni misle da treba ( a čini mi se da si ti jedan od tih pametnih konobara) nece dugo potrajati ni njihovo poslovanje zato dečko realni ulozi svoj novac vreme zivce itd pa daj konobaru dnevnicu onoliku koliko ti misliš da zasluzujes sada pa da te malo potkrada sto i ti verovatno radiš malo pokrade gosta malo gazdu pa da vidimo koliko dugo ćeš opstati i naravno plati sve ostale obaveze koje su gore navedene i javi se da vidimo kako poslujes i da li opstajes. Želim ti svu srecu u početku i da dugo trajes.
Podelite komentar
Realno
@rabbit
Prvo , to sto ti nisi vlasnik to macku o rep...Svi vi biste da budete gazde , a ponizenje vam je da radite za 20000 hiljada ? Pa prijatelju ako hoces da budes gazda onda budi smeker do kraja , a ako neces uvek te ceka tih 20000 hiljda , drugo , to sto ja nemam pojma ajde mi ti molim te objasni ? Ovako 70 % lokala su prostori poslovnog prostora koji su dobijeni na mufte i koji su inace nekada davno oduzeti pravim vlasnicima , ali da ne ulazim u dalju pricu , sve se to resava preko koverte direktorima poslovnog prostora , dugo , sve se radi na crno , ako imas pazar 100 hiljada na belo se kuca 10 i to samo ako mora , od 10 radnika prijavljeni su samo oni u prvoj smeni i to u 30 % lokala , sto se tice ponude , bolje da ne pricamo sta se sve stavlja i nudi , od toga da se toci cesmovaca u rosu i akvu do toga da se kupuje " domaca " rakija na bidone za litar 300 dinara , hrana se nabavlja uglavnom kod matijevica a kafa...pa brate Amigos 1 kg soma dinara ...E a onda prica o mom potrkadanju tacnije konobara , vidi druze kao sto sam sve vec naveo iz cele price , gazda potkrada drzavu , gazda potkrada mene , gazda me gleda kao govno , gost me gleda kao govno ali sam ja i dalje gospodin , nasmejani i prijatni ugostitelj koji gleda svakog mometa da odredjeno vreme u kafani gostu ucini lepsim , ne potkradam niti cu se spustati na taj nivo da potrkradam nekoga za 100 dinara , to radite vi gazde ! Znas koliko sam puta radio rodjendan , gde dodje gazda i kaze ...nakucaj mu jos 5 hiljada ...alavo mu dupe , nisam jos radio u lokalu gde gazda nije kukao na doprinose , poreze a ispred parkiran auto od 20 hiljada eura , 3 letovanja , zimovanje...znas , maltene ja treba njega da zalim...jadan gazda nema za cetvrto letovanje ! Nemoj bre da mi pricas pricu ...ja ne znam kako se radi posao ...ne ti znas ...5 godina sam radio kao konobar , 4 godine radim kao menadzer i nemoj ti koji si verovatno gazda negog usranog kafica gde mendjas radnice da mozes da ih pojebes i sutnes meni da pricas o poslu ! Prvo naucite da vam posao zavisi od zadovoljnih radnika pa cete onda doci do toga da te radnike cenite i postujete kao ljude , i da njima sa cak tako smesnim primanjima nekada i pohvala i lepa rec od gazde znace vise nego same pare !
Podelite komentar
Realno
Prvo , da se ne lazemo i sam sam deo jednog ugostiteljskog objekta ... da je sve tako crno ne bi nicali kafici na svakom koraku ! Ovako u ugostiteljstvu je prijavljeno mozda 20 % radnika , uglavnom se radi na crno , drgo kuca se 10% prometa , a inspekcija se po obicaju podmaze ako nekada i dodje ,jer recimo u objektu gde ja radim , inspekcija nije usla 2 godine , a ima toliko materjala da je to za nepoverovati , trece uvek se ugostitelji vataju za te male marze a nemojte molim vas da mi pricate o tome kad u 80 % tih manjih objekata drze kafu gde ih jedna merica kosta 10 dinara a naplacuju je 130 ...gde toce rakije i alkohol iz bidona a kao veliki poznavaoci i sami gosti hvale istu ..prosto da puknes od smeha , gde ti gazda gleda baksis kao platu i ustvari ti je on omogucio da dodjes do istog , kao da ti on daje baksis iz svog dzepa i gde su dnevnice u ugostiteljstvu pre 10 godina bile 800 a sad su 1000 dinara ! Uz sve to uz kladionice , kafici nicu kao pecurke i gde sad ti u krugu od 1 km imas 10 objekata koji se retko zatvaraju... prosto se ne secam koji je to zatvorio...a ustvari zatvaraju oni koji misle da je kafic mesto gde ces da popijes kaficu sa prijateljima i samo na kraju veceri da pokupis pare u vreci . To ne ide tako , kafic mora da ima marketing , kvalitetno i posteno osoblje , pozitivne i nasmejane ljude , dobru ponudu , kvalitetnu ne napadnu muziku , sredjen enterijer koji ce se na neki nacin razlikovati od drugih i ako nista drugo privuci ljude makar za pocetak da potrose neki dinar kod tebe , a kod nas bi ljudi sve preko noci i to pre svega da mogu da se hvale kako su gazde i brzo zaborave da su i sami do juce bili samo obicni radnici ... i onda naravno od sve te nabedjenosti , stvari krecu na dole . Jednostavno je , situacija je takva da samo veliko ulaganje donosi veliki novac , proslo je vreme malih kafica , zanatlija i malih prodavnica ...sve je megalomanski i ako zelis da se bavis ugostiteljstvom to je prosto nemoguce sa malim parama , jer je ugostiteljstvo dobar biznis ako krene , ali ako ne krene ima mnogo nepovratne investicije ...! Nije sve tako crno kao sto se predstvalja , mislim kao sto sam naveo imam dugogodisnje iskustvo u ugostiteljstvu i ni jedan od poslodavaca nije lose ziveo od tog biznisa , ali je vremenom zaboravio da ceni radnike , vremenom se obahatio a zaboravio je da su i ti radnici zivi ljudi pa onda kad krenes da menjas ,sto osoblje , sto cene (uvek na gore) , sto muziku , sto ponudu ... onda je nekako normalno da posao krene na dole ... !
Podelite komentar