Da bi bio na nuli, privatniku treba 7.000 dnevno!

 
  • 9

Za osnivanje firme potrebno je svega 100 dinara, ali dodatni troškovi će na kraju narasti na nekoliko hiljada. Struju mali kafić plaća oko 15.000 ili 500 dinara dnevno, a knjigovođu oko 300 dinara dnevno

U Srbiji nije lako biti ni na nuli!

Da bi se osnovala firma, potrebno je svega 100 dinara, ali dodatni troškovi će na kraju narasti na nekoliko hiljada.

Ako planirate da se bavite bilo kojim poslom, dnevno morate da imate promet od bar 15.000 dinara da biste na kraju meseca bili na nuli.

- Tek veći dnevni pazar pravi razliku - kaže Velo Mančić, vlasnik pekare, koji je nedavno zatvorio kafić jer nije mogao da se nosi s troškovima.

Evo i zašto. Potrebna su bar dva konobara i treći koji će ih povremeno menjati. Da imaju minimalne plate oko 20.000, za njih, dakle, potrebno je 40.000 i još 15.000 dinara za zamenu.

- Oko 3.000 dnevno odlazi samo na doprinose. Zakup lokala košta od 300 do 400 evra mesečno, što je oko 1.500 dnevno. PDV zavisno od prometa je, takođe, krupna stavka - objašnjava Mančić.

Struju mali kafić plaća oko 15.000 ili 500 dinara dnevno, a knjigovođu oko 300 dinara dnevno. Tu su i hemija, sanitarne knjižice, kontrolne trake, čaše, uređenje prostora, sve vanredne okolnosti - što mesečno može da iznosi i 20.000 dinara, ili 700 dnevno.

- Ako na proleće hoćete baštu, to je 40.000 dinara mesečno ili 1.300 dnevno. A ako izbacite i reklamu, to je oko 550 dinara dnevno. Muzički dinar je 700 dinara dnevno, jer ga naplaćuju i OFPS i "Sokoj" - kaže on i poručuje da, ako je nekome interes da stvarno uredi zemlju, mora da pomogne i onima koji imaju manji pazar od 100.000 dnevno.

Jedan mali trgovac garderobom iz Beograda kaže da, ako butik radi na 30 odsto marže, mora dnevno da ima pazar bar 7.000 da bi na kraju meseca bio na nuli.

- Ko drži prehranu, mora da ima i veći promet, jer drže i cigarete ili hleb gde je marža mala - kaže on.

Mesečni troškovi vlasnika jednog kafića (dinari)

Plate za dva konobara 42.000

Plata konobara na zameni 15.000

Doprinosi i porezi na platu za sve 30.000

Zakup lokala 45.000

PDV na prodata pića* oko 22.500

Struja 15.000

Knjigovođa 10.000

Hemija, sanitarne knjižice, kontrolne trake... 20.000

Letnja bašta 40.000

Muzički dinar oko 20.000

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.rs)

Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    31. oktobar 2013 | 14:48

    Prvo , da se ne lazemo i sam sam deo jednog ugostiteljskog objekta ... da je sve tako crno ne bi nicali kafici na svakom koraku ! Ovako u ugostiteljstvu je prijavljeno mozda 20 % radnika , uglavnom se radi na crno , drgo kuca se 10% prometa , a inspekcija se po obicaju podmaze ako nekada i dodje ,jer recimo u objektu gde ja radim , inspekcija nije usla 2 godine , a ima toliko materjala da je to za nepoverovati , trece uvek se ugostitelji vataju za te male marze a nemojte molim vas da mi pricate o tome kad u 80 % tih manjih objekata drze kafu gde ih jedna merica kosta 10 dinara a naplacuju je 130 ...gde toce rakije i alkohol iz bidona a kao veliki poznavaoci i sami gosti hvale istu ..prosto da puknes od smeha , gde ti gazda gleda baksis kao platu i ustvari ti je on omogucio da dodjes do istog , kao da ti on daje baksis iz svog dzepa i gde su dnevnice u ugostiteljstvu pre 10 godina bile 800 a sad su 1000 dinara ! Uz sve to uz kladionice , kafici nicu kao pecurke i gde sad ti u krugu od 1 km imas 10 objekata koji se retko zatvaraju... prosto se ne secam koji je to zatvorio...a ustvari zatvaraju oni koji misle da je kafic mesto gde ces da popijes kaficu sa prijateljima i samo na kraju veceri da pokupis pare u vreci . To ne ide tako , kafic mora da ima marketing , kvalitetno i posteno osoblje , pozitivne i nasmejane ljude , dobru ponudu , kvalitetnu ne napadnu muziku , sredjen enterijer koji ce se na neki nacin razlikovati od drugih i ako nista drugo privuci ljude makar za pocetak da potrose neki dinar kod tebe , a kod nas bi ljudi sve preko noci i to pre svega da mogu da se hvale kako su gazde i brzo zaborave da su i sami do juce bili samo obicni radnici ... i onda naravno od sve te nabedjenosti , stvari krecu na dole . Jednostavno je , situacija je takva da samo veliko ulaganje donosi veliki novac , proslo je vreme malih kafica , zanatlija i malih prodavnica ...sve je megalomanski i ako zelis da se bavis ugostiteljstvom to je prosto nemoguce sa malim parama , jer je ugostiteljstvo dobar biznis ako krene , ali ako ne krene ima mnogo nepovratne investicije ...! Nije sve tako crno kao sto se predstvalja , mislim kao sto sam naveo imam dugogodisnje iskustvo u ugostiteljstvu i ni jedan od poslodavaca nije lose ziveo od tog biznisa , ali je vremenom zaboravio da ceni radnike , vremenom se obahatio a zaboravio je da su i ti radnici zivi ljudi pa onda kad krenes da menjas ,sto osoblje , sto cene (uvek na gore) , sto muziku , sto ponudu ... onda je nekako normalno da posao krene na dole ... !

  • Branko

    31. oktobar 2013 | 17:32

    Od vas velikih gazda koji misle da sve znaju, morao da pobegnem preko da bih uspeo da nahranim porodicu, otisao sam I nisam se pokajao, vi mislite da je lako raditi kao konobar ceo dan I pri tom mislite da smo robovi, dajte konobaru normalnu platu pa vas nece krasri, ne gospoda bi sve za sebe I konobar kad mazne sto kinti zvoni na sva zvona a kad treba da se da plata, jbg, nemam sad sledece nedelje I sledece I tako u krug tako da gazde su gazde a konobari su konobari u sustini nema ni postenog gazde a nema ni konobara, licno smatram da je kod nas ugostiteljstvo otislo do djavola

  • rabbit

    31. oktobar 2013 | 15:24

    Za realnog. Dečko nemaš ti pojma kako se vodi posao ti samo misliš da znas. Ja inače nisam vlasnik takvog nekog objekta ali sam upucen u nacine poslovanja nesporno je da ima uspesnih objekata sto je za svaku pohvalu ali velika većina objekata pogotovo u manjim sredinama posluje na ivici da zatvori lokale jos ako sve ovo gore plate prijave i dozvole konobarima da rade kako oni misle da treba ( a čini mi se da si ti jedan od tih pametnih konobara) nece dugo potrajati ni njihovo poslovanje zato dečko realni ulozi svoj novac vreme zivce itd pa daj konobaru dnevnicu onoliku koliko ti misliš da zasluzujes sada pa da te malo potkrada sto i ti verovatno radiš malo pokrade gosta malo gazdu pa da vidimo koliko dugo ćeš opstati i naravno plati sve ostale obaveze koje su gore navedene i javi se da vidimo kako poslujes i da li opstajes. Želim ti svu srecu u početku i da dugo trajes.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA