MINISTARSTVO: Država će pomoći FAP-u!

 
  • 2

Aleksandar Vučić poručio je radnicima ove fabrike da će doći u četvrtak u Priboj ako odmah obustave štrajk i blokadu

Povodom štrajka zaposlenih u Fabrici automobila Priboj (FAP), Ministarstvo privrede ponavlja da će pomoći u pronalaženju održivog rešenja za to i svako drugo preduzeće u restrukturiranju. Jedini uslov i osnov za to su dostavljene "lične karte“ sa tačnim podacima o imovini i obavezama, sudskim sporovima, kupcima i dobavljačima, spiskom zaposlenih, njihovim platama i godinama radnog staža.

"Bez potpunih "ličnih karata“ i tačnih podataka ne može se govoriti o smislenom planu ozdravljenja. Država je spremna da pomogne svim preduzećima u okviru plana restrukturiranja, ali da bi se to uradilo potrebni su adekvatni podaci, odnosno preduzeća moraju prethodno da urade i dostave potpune i tačne "lične karte“. To je pravilo koje se odnosi na sva preduzeća koja traže pomoć države", kaže se u saopštenju Ministarstva, i dodaje:

"Predstavnike sindikata FAP-a pozivamo da, umesto radikalizacije štrajka, insistiraju da rukovodstvo FAP-a Ministarstvu privrede dostavi potpunu "ličnu kartu“, tačno popiše i proceni sredstva i stvarno stanje kompanije. Na sastanku koji je održan u Ministarstvu privrede pre osam dana, kome je prisustvovalo i rukovodstvo FAP-a i sindikati, utvrđeno je da FAP po finansijskim izveštajima ima zalihe u vrednosti od 6 milijardi dinara.

Ministarstvo je tražilo popis tih zaliha i posebno postavilo pitanje da li ima zaliha koje više nisu upotrebljive i koje bi mogle biti prodate kako bi mogli prodati jedan mali deo i izmiriti svoje obaveze. Na sastanku je konstatovano da zaliha izgleda nema, da nije moguće pronaći ni 30 miliona dinara, ili 0,5 odsto zaliha kako bi se izmirile zarade, što je zapanjujuće i što će predstavljati posao i za druge državne organe. Na sastanku je dogovoreno da se odmah sačini popisna komisija i angažuje sudski veštak kako bi se popisala imovina i izvršila njena procena."

Iz Ministarstva kažu da "je sigurno da ima ljudi kojima ne odgovara da se napravi popis zaliha jer će se onda postaviti pitanje šta je sa razlikom do 6 milijardi dinara. To je gotovo 60 miliona evra."

Aleksandar Vučić poručio je radnicima FAP-a da će doći u četvrtak u Priboj ako odmah obustave štrajk i blokadu, piše B92.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    29. oktobar 2013 | 20:09

    Ova blokada pruge od strane radnika FAPA svakako nece doneti njima resenje. Oni treba da izvrse pritisak na menadzment fabrike da dostave tacne i kompletne podatke u licnoj karti preduzeca. A sa druge strane zeleznice , Fiat i ostali trpe gubitke. a to su oni koji rade i od kojih je drzava da sada davale pare FAPU. Mislim da blokadom pruge Beograd - Bar sami seku granu na kojoj sede.

  • trlababalan

    30. oktobar 2013 | 13:02

    Postovana gospodjo Ljubice - Kako su resili FIAT neka rese i FAP. Porezima koje FIAT placa drzavi jos uvek vraca ono sto je drzava ulozila u njega. A zeleznice su takodje korisnici subvencija prema tome nisu imali odakle da oni daju za FAP, a i kako bi imali kad njihov direktor pojede za veceru 250000 dinara sto je otprilike ono sa cim FAP ovi radnici godinu dana hrane oblace i skoluju svoju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA